1. türkiye'nin bir türlü giremediği topluluk. artık girme çabası da yok sanırım. bir ara kokoreç gibi ufak dertlerimiz vardı, eski güzel günlerde.
    #2705 hcauldfield1932 | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    1topluluk 
  2. Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşması sonrası endişelerini dile getiren topluluk. Olası bir yaptırım delmeye yardım etme sonucu Türkiye'ye de yaptırım uygulanabileceği söyelniyor.

    twitter.com/...
    #6503 hcauldfield1932 | 3 yıl önce
    0topluluk 
  3. İngilizce ismi "European Union", İngilizce kısaltması "EU", Türkçe kısaltması "AB" olan, Avrupa kıtasında bulunan 27 devletin kendi aralarında kurduğu uluslararası bir siyasi ve ekonomik birlik.

    Birliğin toplam alanı 4.233.255.3 kilometrekare (km²) ve tahminî toplam nüfusu yaklaşık 447 milyondur. Genellikle hem federasyonun hem de konfederasyonun özelliklerini birleştiren, kendine has bir siyasi varlık (emsal veya karşılaştırma olmaksızın) olarak tanımlanmıştır.

    2020'de dünya nüfusunun %5,8'ini içeren Avrupa Birliği, 2021'de yaklaşık 17,1 trilyon Amerikan doları kadar bir gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) elde etti, bu da küresel GSYH'nin yaklaşık %18'ini oluşturur. Ayrıca tüm üye ülkeler Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na (United Nations Development Programme) göre çok yüksek bir insani gelişim endeksine [Human Development Index (HDi)] sahiptir. Temel taşı olan Gümrük Birliği (Customs Union), standartlaştırılmış yasal çerçeveye ve bu konularda tüm üye devletlerde geçerli olan mevzuata ve sadece devletlerin yalnız olarak hareket etmeyi kabul ettiği konularda geçerli olan bir iç pazar kurmanın yolunu açmıştır.

    AB politikaları iç pazarda insanların, malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımını sağlama; adalet ve iç işlerinde mevzuat çıkarma; ticaret, tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma konularında ortak politikaları sürdürme odaklıdır. Schengen Bölgesi (Schengen Area) içinde seyahat için pasaport kontrolleri kaldırılmıştır. Euro Bölgesi, ekonomik ve parasal birliği tam olarak uygulayan ve euro para birimini kullanan 19 AB üye devletinden oluşan bir gruptur. Birlik, Ortak Dış İşleri ve Güvenlik Politikası (Common Foreign and Security Policy) aracılığıyla dış ilişkilerde ve savunmada bir rol geliştirmiştir. Dünya çapında daimî diplomatik misyonlar yürütür ve kendisini Birleşmiş Milletlerde (United Nations), Dünya Ticaret Örgütünde (World Trade Organization), G7'de ve G20'de temsil eder. Küresel etkisi nedeniyle bazı bilim insanları tarafından yükselen bir süper güç olarak tanımlanmaktadır.

    Birlik ve vatandaşlığı, Maastricht Antlaşması'nın (Maastricht Treaty) 1993'te yürürlüğe girmesiyle kuruldu. Kökenleri sırasıyla 1948 Brüksel Antlaşması (1948 Treaty of Brussels), 1951 Paris Antlaşması (1951 Treaty of Paris) ve 1957 Roma Antlaşması (1957 Treaty of Rome) ile kurulan Batı Birliği'ne (Western Union, WU), Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'na (European Coal and Steel Community, ECSC) ve Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (European Economic Community, EEC) dayanmaktadır. "Avrupa Toplulukları" (European Communities) olarak bilinen ilk üye devletler, diğer isimleriyle "The Inner Six" veya "the Six", Belçika, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Hollanda ve Batı Almanya idi.

    Topluluklar ve onların halefleri, 21 yeni üye devletin katılımıyla ve görev alanlarına politika alanlarının eklenmesiyle iktidarda büyümüştür. Birliğin anayasal temelindeki son büyük değişiklik olan Lizbon Antlaşması (Treaty of Lisbon) 2009 senesinde yürürlüğe girdi. Birlik, 2012 senesinde Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. Birleşik Krallık, 2020 senesinde birlikten ayrılarak AB'den ayrılan tek üye ülke oldu.

    3'ü ana resmî dil olmak üzere toplamda 24 resmî dili vardır. Ana resmî diller: İngilizce, Fransızca ve Almanca. Diğer resmî diller: Bulgarca, Hırvatça, Çekçe, Danca, Felemenkçe, Estonyaca, Fince, Yunanca, Macarca, İrlandaca, İtalyanca, Letonca, Litvanyaca, Maltaca, Lehçe, Portekizce, Rumence, Slovakça, Slovence, İspanyolca ve İsveççe.

    2015 senesi verilerine göre ezici çoğunluğunun dinî inancı Hristiyanlıktır. Hristiyanlıktan sonra "no religion" yani herhangi bir dine inanmayanlar, herhangi bir dine inanmayanlardan sonra "others" yani diğer dinlere inananlar, diğer dinlere inananlardan sonra İslam dini gelmektedir.

    Bayrağı: i.ibb.co/...

    Mottosu: "in Varietate Concordia" (Latince), "United in Diversity" (İngilizce)

    Marşı: upload.wikimedia.org/...

    Resmî internet sitesi: european-union.europa.eu...
    #7726 kabizhipopotam | 3 yıl önce
    0topluluk 
  4. sonunun "çokkültürlülük"ten gelmesi olası birlik.

    tamam bir ispanyol ile bir alman ortak noktada buluşabilir belki, ama bir dan ile bir afgan'ın ortak noktası nedir?

    belki "bu adamlar entegre olmasa da, çocukları entegre olur" diye düşünüyorlardır. ama entegre olsalar, bizim türkler entegre olurlardı oraya.
    #7760 bachophile | 3 yıl önce
    0topluluk