1. diyarında tapınılan bir tanrıça. ile epey benzeşir. hatta bazı astarte heykelleri için iştar heykeli de denilmekte. zaten isimleri de benziyor. halkı aştar; araplar önce athtar (th, peltek /s/yi temsil ediyor), sonra al-lat; ibraniler demişler. savaş, seks, avcılık, krallara güç verme gibi işlerle uğraşan bir tanrıdır. seks ile ilgilense de doğurganlıkla pek ilgilenmiyormuş. daha çok cinsel güç ile ilgili sanırım.

    iştar ile aynı figür olup olmadığı tartışılan bir konuymuş. çünkü kendisinin doğurganlıkla pek ilgisi yok gibi görünüyormuş. bir de aslında tanrıça olmadığı ama kenan ve sami halklarının dil özellikleri sebebiyle sonradan feminen bir hal aldığı da düşünülüyormuş.

    kendisi hakkındaki en eski kayıt mısır firavunu zamanına aitmiş. mısır kayıtlarında "astiratu" olarak geçmekte. bu kaydın sebebi ise . hititler bir şehre bu tanrıça'nın ismini vermişler, sonra da mısırlı olmayan tüm tanrıçalardan astarte olarak bahsedilmeye başlanmış. bazı kaynaklarda 'in iki kızından/karısından birisi olduğu savunulsa da, bu konuda da hatalar yapıldığı savunuluyor bazı uzmanlar tarafından. yani aslında mısır mitolojisine dahil olmayıp, kenan halklarının mitolojisinin mısır diliyle anlatımı şeklinde savunanlar da var bu durumu.

    kenan halklarından olan , bu tanrıçayı ispanya'ya kadar götürmüşler. bu sebeple 'in de aslında astarte olduğu düşünülüyor ama kesin bir kanıt yok elde.

    bu kadar metodolojik sıkıntıya rağmen türkçe kaynaklarda bu tür antik mitolojiler hakkında nasıl "bu böyledir, şu şöyledir" tarzı argümanlar üretiliyor aklım almıyor. konunun uzmanları bile "belki öyle değildir" diye düşünürken konu hakkında 2-3 bir şey okumuş insanlar "bu böyle" diyebiliyor. ilginç cidden.
    #4073 bachophile | 3 yıl önce
    0mitolojik karakter