1. ikisinin de her türlü gideri olduğunu düşündüğüm karşılaştırma. yalnız kendiniz hazırlayıp pişirecekseniz köftenin tadını tutturmanın zor olacağını düşününce kaliteli bir sucukla yapılan sucuk ekmeği bir adım öne koyarım. mesela trakya yöresi sucuklarını ele alalım. osmanlı köyü sucuğu ya da bir uskan sucuğu ile yapılan ekmek araları... omen tonrim! dedirten bir lezzettedir. tabi bu bahsettiğim olay üzerinden teeeee 20 sene geçti yani, kaliteleri koruyorlarsa ne ala. mesela aynı yörenin köfte ekmekleri de lezzetli ama sucuk ekmeğe yaklaşamıyor bile.
    #4682 iskiski | 3 yıl önce
    1karşılaştırma 
  2. Köftesine, sucuğuna ve ortamına göre değişen karşılaştırma.

    Bak şimdi, Ankara denen şehre kar yağdı. Hava soğuk. Bembeyaz kar örtüsü var.

    Ne zamanı şimdi?

    Elbette ki sucuk ekmek. Çünkü sucuk ekmek için köz beklemeye gerek yoktur. Yerde yakılacak bir iki dal parçasında alevli ateşte bile pişer. Pişmese de yenir.

    Soğuk havada esen rüzgar sucuğun kokusunu aç mideli insanların burunlarına ulaştırır. O insanlar ki viski içerek, viski bardakları kar içine gömerek beklerler. (Viski içine kola, redbull, bilmem hangi benzinlikten temin edilmiş kaldıraç sıvısı içeren içeceklerden karıştıran bizden değildir. İlla bir şey karıştıracak olan getirsin votkasını ister reçelle karıştırsın ister pekmezle. Viski ve kanyak içine bir şey atıp kızdırmayın insanı)

    Neyse, nediyorduk? Sucuk.

    Yağı ateş üstüne damlar, ateş harlanır sucuğun yarısı pişer yarısı yanar. En sonunda çeyrek ekmeğe eriyen yağlarını teslim eder.

    Çeyrek ekmek içine soğan istemeyen fani. Pul biber istemem diyen ölümlü. Sen de çekil kenara. Sucuk artarsa sana da veririz. Soğanlı bir dene, pişman olmazsın.

    Sucuk ekmek ortamı budur.


    Gelelim köfte ekmeğe. Mevsim yaz. Tavuk desen yaz günü güven olmaz. Bak ne yapalım biliyor musun? Ya kıyma alıp kendimiz yoğuralım. Bir gece dolapta dinlensin. Ya da sen mangalı yak, sen kasaba git kasap köfte al. Sen de koş adam başı 4-5 bira kap gel.

    En güzeli kendi yoğurduğun köfte tabi. Özel oranı var. Dana kıyma, kuzu kıyma oranı belli. İçine koyduğun yağ belli, baharat belli. malzemeyi hazırlayıp ufka bakarak "efendiler, yarın köfte ekmek yiyeceğiz" demek.

    İlla ki kendimiz mi yapacağız köfte ekmeği? Yoo. Organize sanayi içi köfteciler olur, maç çıkışındaki seyyar köfteciler olur, köfte ekmek yenir. Şöyle köftecinin mangala üflerken tükrüğü ile kutsanmış, şifalanmış tükürük köfte olur. İnce kıyım soğan, yeşil biber, maydanoz ile birlikte. Bazıları köfteyi soğutuyor diye domates istemez, haklı gerekçe. Usta gerçekten ustaysa domatesi de azıcık ısıtıverirse o köfte ekmek de yenir.

    Ne diyorduk? Ortamına göre. Şartlara göre değişir.

    #11133 laylomcu | 2 yıl önce (  2 yıl önce)
    0karşılaştırma