tek bir kişinin (buna da monark deniliyor) ölünceye kadar veya tahtından ininceye/indirilinceye kadar dvleti yönettiği sistem.
monarşilerde, monarkın gücünü bir tanrı'ya dayandırması sık görülen bir durumdur. ama monarkın seçimle geldiği monarşiler, anayasal monarşiler, darbeyle yönetime gelen monarkların kurduğu monarşiler de mevcut olmuştur. tabii darbeyle yönetime geçen monarklar çok kalıcı olmamışlardır tarihte.
mesela türklerde bu iktidarı tanrı'ya dayandırma kavramı kut kavramında karşılık bulur. ama araplarda monarşi daha çok dini koruma/muhafaza etme üzerine kuruludur. bu sebeple türklerde monarka karşı isyan çok az görülürken, araplarda "sen bu işi iyi yapamıyorsun" diyenler rahatça monarka isyan edebilmişlerdir.
thomas hobbes, monarşide devlet monarkın mülkü olduğu için monarkın devletin kötülüğünü düşünemeyeceği tezini öne sürmüştür. günümüzde de bu fikir, demokratik sistemlere karşı çıkan monarşistlerin savunduğu tezlerden birisidir. ama tarihte ne yazık ki, devletine ihanet etmiş monarklar da mevcuttur.