yakalayabildiğim göndermelerle başlıyorum.
şirketteki el kitapları ve bunların içinde yazanların kutsal kitap göndermesi olduğunu düşünüyorum. kitaptakiler sorgulanmadan yapılmalı, kutsalca bağlanılmalı ve böylece şirkette çalışanlar, istenilen yola sokulup hizaya getirilebilir, o yoldan çıkmamalarını sağlanır ve dizginlenir. ayrıca el kitabının sürekli değişmesinin, şiirsel ve metaforik olmasının, farklı farklı yorumlar yapılıp bir sahnede aslında ilk hali böyleydi denmesi incil göndermesi olabilir.
sonraa ırwing dayı sanki muhafazakar yobaz kesimi yansıtıyor. körü körüne büyük bir içtenlikle bağlanıyor bu ideale. hayatını adadığı o şeyin yanlışlığının farkına varmamak için o değerlere sıkıca tutunup yüceltiyor ve aksi durumlara şiddetle karşı çıkıyor. ayrıca şirketin girişindeki heykelin, şirketi ve sahiplerini bir nevi ilahlaştırma göndermesi olabileceğini düşünüyorum. iş yerindeki resimlerin de bir doktrin pekiştici olarak kullanılması hristiyanlık göndermesi olabilir.
departmanları birbirinden uzak tutmak, birbirlerinden korkmalarını ve nefret etmelerini sağlayıp onları şu bu diye ayrıştırmaya çalışan mit vari hikayeler olduğunu gördük tanıdık geldi mi?
sonra efendim, kimileri için bir kendinden kaçış yolu olmuş bu iş. aynı alkolden alınan kendinden ayrılış ve kendinden uzaklaşma hissi gibi. gerçek hayatlarında yaşadıkları kötü şeylerden, acılardan kaçış yolu olmuş bu "severance". bu yüzden sürekli işe gitmeye devam ediyorlar; gerçek kendinden, gerçek dünyasından kaçabilmek için. mark ve ölen iş arkadışı için bence durum böyle.
diğer yandan bu işlemle insanın bir kısmı cenneti yaşarken bir kısmı cehennemi yaşıyor. bir kısmı için çalışmadan gelen ya da en azından çalıştığını hatırlamadan gelen, tüm vaktini kendisi için istediği kadar harcayabildiği özgür bir dünya varken diğer kısmı için tüm bunlar için sürekli çalışan bir köle. hem köle hem de köle sahibi aynı kişi oluvermiş. hatta köle kısmının bunu şevkle yapmaya devam etmesi ve bir amaçsızlık ve anlamsızlığa düşmemesi için sağlık seanslarında uğruna çalışmaya değecek bir dışsal profili oluşturulmaya çalışıyorlar. verdikleri motto da dışsalın sana bu anlattığım güzel işleri dışarıda daha iyi ve daha çok yapabilsin diye sen burda çalışıyorsun senin bir amacın var algısı.
dizide lanse edilen iş dünyasının bir bilinçaltı tasviri olabileceğinü düşündüm sonra da ya uykumuz bizim hatırlamadığımız severance formumuzsa diye düşündüm. kafamda onlarca tilki...
muhteşem sezon finalini izledikten sonraki iç sesim şöyleydi: ben nasıl 1 yıl beklicem şimdi yeni sezon için meraktan çatlarım o sahnede sezon finali mi verilir insafızlar.
ırwing lumon'daki dönen işleri ortaya çıkarmak için içeri sızmaya çalışan bir gazeteci olabilir. sanki gizli bir araştırma yapıyor yoksa niye gazete küpürlerini toplayıp gizli bir yere saklasın.
helly r.'ın gerçekte kim olduğunu öğrendiğimde ağzım açık kaldı. bakın kötü bir şey olsa kendime yapar mıyım propagandasıyla millete severance işlemini teşvik etmek. vay be! aklıma kendi ülkelerinin corona aşılarını ilk kendilerine vurdurduran devlet adamları geldi niyeyse.
--
spoiler --