o eski halinden eser olmayan ve troll yuvası haline gelen sözlüklerin atasıdır. 1999 yılında kurulmuş olup bugüne kadar 131700000 civarı entry girilmiştir.
türkiye'ye özgün bir sosyal medya formatını kazandırmıştır. bu ülkeden çıkan en farklı işlerden biridir "sözlük" medyası, dünyada da uzaktan benzerleri var ama aynısı yok. hatta yakını bile yok.
Eskilerin deyişiyle artık bozmuş olması sözlüklerin atası olduğunu değiştirmiyor. En güzel zamanlarına denk gelemedim ama en azından kapanmadan da başına bir şeyler gelmeden de yetiştim ve okudum.
Aslında mantıklı ve doğru kullanımı öğrenilip ona göre kullanıldığında gerçekten sloganı gibi kutsal bilgi kaynağı olabilen bir interaktif sözlük.
Bir pazartesi gecesindeyiz. Haber okumaktan, ülkede olup bitenleri takip etmekten son derece nefret eden bir insan olarak bundan yaklaşık 1 saat önce nedenini benim de bilmediğim bir şekilde, aniden "Türkiye " başlığına girip yazılanları okuma isteği oluştu içimde. Tabii daha sonra hemen Ekşi Sözlük'e girdim, arama kısmına "Türkiye" yazdım ve o 1.330 sayfalık devasa başlığın 1.330'uncu sayfasından başladım girdileri okumaya. Kısa bir sürede 30 sayfayı bitirdim yani 1.300'üncü sayfaya geldim. Tabii bu 300 girdinin (Bende başlıklarda her sayfada toplam 10 adet girdi görünüyor. Herkes için böyle galiba, herkeste böyle olduğunu düşünerek böyle yazdım.) hepsini okumadım, mesela aşırı uzun olanları direkt geçtim fakat hiç yoktan 250'sini okumuşumdur diye düşünüyorum. O kadar hayatın bizzat içinden, gerçekçi, içeriğindeki birçok şeyi bizzat benim de tecrübe ettiğim ve bildiğim, güzel yazılar okudum ki okurken içim içimi yedi, mutluluk, öfke, utanç ve daha birçok duyguyu hem bir arada hem teker teker yaşadım.
Yani aslında bu yönüyle gerçekten güzel bir oluşum. Tabii her şeyi bildiğini sanan ama sadece sanan, aşırı boş, vizyonsuz, ahlaksız insanların cirit attığı bir yer olması sebebiyle genel olarak hiç sevmem ve başvurmam. Mesela gidip de "ekonomi" başlığındaki girdileri okumak son derece mantıksız olur çünkü ekonomi bilimi ile zerre alakası olmayan, ekonomi biliminden zerre anlamayanlar bile bir şeyler yazıyordur o başlığa. "Okumak" dediğimiz eylem ne olursa olsun harika hatta belki de toplumları kalkındıran, geliştiren en önemli eylemdir fakat işte bu durum için hiç de öyle değil.
Yavaş yavaş toparlayayım. Genel olarak vasatın bile altında olan bir oluşum olduğunu savunurum fakat az önce verdiğim örnekten de anlaşılabileceği üzere, kullanmasını bilerek hareket edilirse gerçekten faydalı olabiliyor. İçindeyken oldukça dikkatli ve mantıklı bir şekilde hareket edilmesi gerekir.
(bkz: taraf olmayan bertaraf olur)
Tarafsız bir şeyin mümkün olamadığını gösteren sözlük.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişim engeli getirilmiştir. Son günlerde özellikle de muhalefetin gündemleri söz konusuydu. Sözde özgürlük olan "ifade özgürlüğü" kimlere ifade özgürlüğü olduğu görülmüştür. Mesele tamamen ideolojiktir. Binlerce insanın takip ettiği, yazar olduğu bir Web sitenin engellenmesi insanları daha da kızdırmıştır. Önümüzdeki dönemde belli ki baskılar daha da artacak. Bu daha başlangıç gibi geliyor bana. Kendisi gibi olmayan, kendisine karşı yazılan her şeyi kapatacak kısıtlayacaktır. Zaten dezenformasyon yasası da bunun için vardır. İfade özgürlüğü kime ifade özgürlüğü.. İfade özgürlüğü derken trollere de özgürlük demiş olmuyor muyuz. Ki bana göre özgürlük kavramı da sınıfsaldır ve bir tarafa özgürlük ise diğer tarafa baskıdır. O halde nerede ve nasıl duracağımız da önemli hale geliyor.
Şunu söylemek isterim ki bugün medya, bilim, kültür, sanat vs. Her şey egemen ideolojinin kanatları altında. Öyleyse başta söylediğim şey tarafsız olmak mümkün değil. Egemenler kendilerine tehdit olarak algıladıkları herşeyi yasaklayacaklar. Peki biz ne yapacağız? Susacak mıyız. Ki öyle olursa onların istedikleri olacak.