saklı metin. mesajlar genelde yazı ile şifrelenir. resimle, sesle şifrelenenler de nihayetinde yazıya dökülür.
kimi çeşitleri:
1- yerine koymalı - sabit: yerine koymalı şifrelerde bir harf, hece ya da sözcük, başka bir harf, hece ya da sözcükle değişir. birebir eşleme vardır. sabit uzunlukluda ne yazarsanız yazın, şifrelendiğinde aynı uzunlukta bir metin çıkar.
2- tek alfabeli- çok alfabeli: tek alfabeli şifreler aslında metni başka bir alfabe ile yazmak gibidir. a yerine b koymak, d yerine çizgi çekmek gibi. çok alfabeli şifrelerde her karakterde şifreleme formülü değişir.
3- açık- kapalı anahtar: kapalı anahtarlı şifrelerde metni şifrelemek ve şifreyi bozmak aynı yöntemle yapılır. haberleşen iki tarafta da aynı anahtar vardır. açık anahtarda şifreleme ve çözme anahtarları ayrıdır. şifreleme anahtarını internete atıp "bana bu şekilde şifreli mesaj gönderin" diyebilirsiniz. ancak çözme anahtarı sadece sizdedir. buna asimetrik- simetrik şifreleme de denir.
4- sabit dizi- rotasyon: aslında çok alfabeli şifrelemenin bir türü olarak, metinlerin başı- sonu çeşitli rotasyonlarla birbirine sokulabilir.
geçen sene yeğenim yazık istatistiksel yöntemlerle basit bir şifre çözmüş, "ben şifre kırmayı biliyorum" diye dolanıyordu. çok alfabeli bir şifre sorusu gönderdim iki gün yalan olup pes etti çocuk yukarıdaki ayrımları bilmediğinden.