26 nisan 1986 yılında ukrayna'daki pripyat şehrininin yakınlarında bulunan çernobil nükleer enerji santrali'nin 4 numaralı reaktörünün patlamasıyla ortaya çıkan felaket.
radyasyon korkusunun yarattığı "bebeğim sakat doğacak" korkusundan ötürü,resmi rakamlara göre, dünya çapında, toplamda 150.000 kürtaj operasyonuna sebep olmuş. daha gayrıresmi kaç bebeğin ölümüne sebep olmuştur kim bilir...
Ukrayna’da yer alan ve dört reaktörü olan Çernobil nükleer santralinde ilk reaktör 1977’de, ikincisi 1978’de, üçüncüsü 1981’de ve dördüncüsü 1983’te işletmeye alınmıştı. Çernobil RBMK tipi bir santraldi ve bu tip ilk olarak nükleer silah programına plütonyum üretmek için tasarlanmış, sonrasında ise elektrik üretimi için kullanılmak üzere geliştirilmiş ucuz bir modeldi. Ortaya çıkan belgelerden anlaşılıyor ki, ilk reaktörde 1982’de kısmi çekirdek erimesi yaşanmasına rağmen 1985’e kadar gizlenmişti. Acil durumlar için yedek elektrik sistemi bile test edilmeden, 1983’te dördüncü reaktörün testleri tamamlanmadan devreye alındı. 1984 ve 85’te güvenlik testleri devam etti, lakin testler başarılı olamadı. Güvenlik açısından çalıştırılmaması gereken reaktör, tüm risklere rağmen çalıştırılmaya devam edildi, ta ki 26 Nisan 1986’daki güvenlik testinde büyük bir patlama yaşanana dek. Normalde 3200 MW’lık ısıl güce sahip reaktörün ürettiği enerji kazayı takiben saniyeler içerisinde 33 bin MW’a çıktı. Sonrasında ise Hiroşima’ya atılan bombanın kat be katı radyasyon yaymaya başladı.