25 eylül 1906 - 9 ağustos 1975 tarihleri arasında yaşamış sovyet besteci. bence 20. yüzyılın en büyük bestecisi olmakla birlikte, besteleri sıradan insanlar (müzikle akademik olarak uğraşmayan insanların) tarafından dinlenebilecek son bestecilerdendir. tabii müziğin bu akademikleşmesi sonucunda "canım hans zimmer da aslında klasik müzikçi sayılır" şeklinde ödün vermek zorunda kalmıştır sanat müziği taifesi.
elbette kendisi de tamamen eski usul bir insan değildir. romantik besteleri duygusuz çalma şeklinde bir ekol yaratmaya çalışmıştır kendisi ki bildiğin modernlik işte. ya da rönesans dönemi tabiriyle maniyerizm.
yine de kendisi tonaliteden kopamamış. bu da sscb'nin müzik politikaları gereği kendisine epey sıkıntı yaratmıştır. yoksa şostakoviç sağcı mıdır? işte bu tarz sorgulamalar sebebiyle sscb bürokratları ve stalin adamın hayatını s**mişlerdir. adamın senfonilerinin karamsar havalar taşımasının sebebi de bu.
gerçi şöyle de ilginç bir durum var; adamı ikinci dünya savaşı öncesi çok modern müzikler yapmakla suçlamışlar. ikinci dünya savaşı ertesinde de muhafazakar olmakla suçlamışlar. bu durumu şöyle düşünün:
siz bir ev yapıyorsunuz ve dış cephesini maviye boyamışsınız. ama müşteri "evi alıyorum ama kırmızıya boyayın dış cepheyi." diyor. kırmızıya boyayıp veriyorsunuz evi. sonra adam diyor ki, "maviyken daha güzeldi ev. böyle b** gibi olmuş". kafayı yememek elde değil. adam da zaten kendisini sigaraya, vodkaya falan vermiş.
yine de 1960'lardan itibaren, stalin'in ölümü sonrası, biraz rahatlamış adam. politikaya falan girmiş.
bestelerinin çoğu ya öldükten sonra, ya da sscb dağıldıktan sonra yayınlanmıştır bir de. adamın 300 sayfalık bazı çalışmaları 2004 yılında daha yeni ortaya çıkmış. "başım derde girer" diye çoğu bestesini kilit altında saklıyormuş.