21 nisan 1926 doğumlu ingiltere kraliçesi. annesi de elizabeth ismi taşısa da, o daha çok "anne kraliçe" olarak bilinir. babası da ünlü kekeme kral vi. george'tur.
eğer yunanistan'da krallık rejimi devrilmemiş olsaydı, muhtemelen yunanistan kraliçesi de olacaktı. çünkü eşi prens philip yunanistan tahtının varisidir.
kendisi gidici galiba bu aralar. kendisinden 6 yaş küçük babaannemle birlikte aynı dönemde gidiciliğe doğru yol alması ilginç bir tesadüf oldu.
2002 yılında sağlığı kötülediğinden beri tüm ortak refah ülkelerinde ölümüne dair hazırlık yapılıyordu, hızlandırılmış. bir sürü bürokratik tantana var taht değiştiğinde.
york prensesi olarak doğmuş, evlilikle edinburg düşesi, grinviç baronesi vs. olmuştur. sonra kocası evlilik yoluyla consort olmuş o ayrı. evlilikle kral- kraliçe olunamıyor çünkü.
aslında taht sırasında 3.yken kaderin cilveleri sonucunda daha 25 yaşında hükümdar olmuştur ve genel olarak, hanedandan daha çok sevilir. bunda 2. dünya savaşında -ülkeden kaçması tavsiye edilirken- 18 yaşında babasına isyan ederek orduya katılmasının ve ordu donatımda kamyon, tank, askeri araç tamir ederek motor söküp toplamasının payı vardır. sanırım en büyük puanını prenseslerden ve bu vesileyle eşek oğlundan kaybetti. hadi meghan ne oldum delisi, hesapçı bir şovmen, bir social climber ama diana kaybedilecek cevher değildi.
neyse konuya gelirsek, kraliçe 100. yaşına dört kala aramızdan ayrılırsa, o nefret edilen charles tahta geçiyor. saray en düşük halk desteğine ulaşacak. monarşiyi dağıtmazlarsa, sıradaki prens olan cambridge dükü william sempatik, charles da yaşlı, sabredelim diye dağıtmazlar.
hz. muhammed'in soyundan geldiği söylenen , ölümüyle birlikte bu tarz görsellerin arttığı kraliçe. şurada da kendisinin neden hz. muhammed'in 43. dereceden küçük torunu olabileceği belirtilmiş. qr.ae/... (soy ağacının yazıya dökülmüş hali)
şurada ise böyle bir iddianın neden gerçekçi olamayacağı açıklanmış. theculturetrip.com/...
kısaca, olaya elizabeth açısından bakarsak, matematiksel bir hesaplama yapmadım ama 43. dereceden büyükdede kendisinin binlerce hatta onbinlerce büyükdedesinden biri oluyor. yani eğer doğruysa bile pek haber değeri olmuyor. ki doğruluğunu kanıtlayacak genetik bir kanıt olmadığı da belirtiliyor.
kraliçe olmasının yanında, ingiltere kilisesi'nin de başı olması sebebiyle askeri tören üniformalarında bile tercihini etekten yana kullanmış olan müteveffa kraliçe.
bu hareketini takdir ettim.
"ya ne giyeceğdi?" diyorsanız, prenses anne'in genelde pantolon tercih etmesini göz önüne alın derim.