-
en özel dizilerden biri. benim için en-en-en tepedekilerdendir.
Bir intern doktorun hastanede yuvarlanma, toparlanma, öğrenme macerasını anlatır. tıp fakültesiden en yakın arkadaşı aynı hastanede cerrahi seçmiş, yanına da seksi bir sarışın iş arkadaşı olarak kaynamıştır. aksi, sözü acı ama nihayetinde mükemmel bir doktor olan hocası ile dizinin kötü adamı olarak giriş yapan başhekimin arasında doktorluk öğrenir. hastanenin taşaklı hemşiresi onu koruyucu kanatları altına aldığından işi biraz kolaydır.
dizide sürekli kahramanımız John Dorian'ın hayalleri ile gerçek hayat arasında gider geliriz. bu hayaller, daha sonraki ağır bölümlerde vurgulanacağı üzre, hastalarını gerektiğinden fazla bağlanan doktorların, her yanlarını saran sıkıntılı haberlerle mücadele şeklidir.
dizinin geçtiği ortam şekerpembeye boyanmamıştır. ciddi hastanedir çok karanlık hikayeler, mutsuz sonlar izleriz. ölümü, hastalığın getirdiği çaresizlikleri, herşeyi doğru yapsan da tutmayan planları, tedavileri görürüz. karakter yalakalığı yoktur. kötü, kötüyse kötüdür. "onun da şöyle bahanesi var" denmez kolay kolay. mesela müptela adam, sırf duygusal konuşma yaptın diye yeni bir insan olmaz. hayatta benzerini çok gördüğümüz şekilde madde peşinde koşmaya devam eder.
diğer yandan, amerikan rüyasına cıs demekten korkan nice yapımdan farklıdır. kötülüğü kişiye atıp kurtulmaz. başhekimin neden o şekilde davranmak zorunda olduğunu sezonlar içinde, adım adım, sahne sahne izler, bozuk olanın sağlık sistemi olduğunu hazmederiz. o kötü adam girişi, seyirciyi konuya çekmek için kancadır. gerçek hayatta da sistem sorunlarını kişiye yıkmamamız gerektiğini hatırlarız.
peki neden niyetini becerebilmiştir:
- karakter gerçektir. senaristin matrak bir herif olan en yakın arkadaşının, intern yıllarını sürekli anlatmasından türemiştir. diziye danışmanlık yapan, karakterin bu esin kaynağının eşi bile, dizideki esas kız eliot reed'e çok benzer.
- dizi karton sette değil, gerçekten hastenede çekilmiştir. set, bu iş için toparlanmış bir eski hastanedir. mekan kurgusu bu yüzden kusursuzdur
- sitcom geleneğine meydan okuyarak, tek, hareketli kamera ile çekilmiştir. bu yüzden hem hareketler hem ışık kullanımı dinamiktir.
- tıp danışman ekibi iyi olduğu için (elbette dizi için az rastlanan vaka ve varyasyonlar seçmekle beraber) hastalıklar, anlatılmak istenen konuya cuk oturur. öyle bir hastalık, araştırma ve sonuç gelir ki, karakterlerin hayattaki o ana ait pozisyonlarına yön verir, ders verir. gerçek finali olan 8. sezon finalindeki hastanın seçimi ve son perde gösterisi, bu açıdan mükemmel ötesidir mesela.
-- spoiler --
hatta sonraki son sahnenin son saniyesinde bile, alıştığımız boş sokakta uzaklaşan arabayı değil, j.d. ayrılırken yanından geçen ambulansı izleriz. hastanede hayat, bir duygual dakikayı bile beklemeden devam edecektir. yönetmen ikonik kadraj yerine bunu son söz olarak seçimiştir.
-- spoiler --
not: ne yazık ki, spinoff olarak çekilmesi gereken devamı, 9. sezon olarak dağıtılmış ve seyircisi bundan haklı olarak nefret etmiştir. o sezon yoktur. son sezonu 8'dir.