İngilizce ismi "Korea Advanced institute of Science and Technology" ve kısaltması "KAiST" olan, Güney Kore'nin Daejeon şehrindeki Yuseong-gu bölgesinde bulunan ulusal bir araştırma enstitüsü.
KAiST, 1971 yılında ülkenin ilk araştırma odaklı bilim ve mühendislik kurumu olarak kuruldu. Güney Kore'de en prestijli enstitülerden birisi olarak kabul edilmektedir. Enstitünün 2013 senesindeki toplam bütçesi 765 milyon Amerikan doları idi.
Enstitü, 1971 senesinde Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Kalkınma Ajansından (U.S. Agency for international Development, USAiD) 6 milyon ABD doları krediyle Kore İleri Bilim Enstitüsü (Korea Advanced institute of Science, KAiS) olarak kuruldu ve Başkan Park Chung-Hee tarafından desteklendi. Enstitünün iki ana işlevi, ileri bilim insanları ve mühendisler yetiştirmek ve ülkede bir lisansüstü eğitim yapısı geliştirmek idi.
1981 senesinde mevcut yönetim, Kore İleri Bilim Enstitüsü (KAiS) ile Kore Bilim ve Teknoloji Enstitüsünü (KiST) birleştirerek Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsünü (KAiST) oluşturdu.
Güncel başkanı Lee Kwang-hyung (이광형) isimli kişidir. Aralık 2021 verilerine göre 3.605'i lisans, 3.069'u yüksek lisans, 2.765'i doktora ve 1.354'ü diğer kategori olmak üzere toplamda 10.793 öğrencisi vardır. Eylül 2021 verilerine göre 1 trilyon Güney Kore wonu (878 milyon Amerikan doları) bütçesi vardır. Daedeok kampüsü 1.432.882 metrekare, Seul kampüsü 413.346 metrekare büyüklüğündedir.
Ek bilgi: Bu enstitünün kurulmasının temel gerekçesi, savaşta her şeyini kaybeden Güney Kore'nin tek kurtuluş yolunun Almanya ve Japonya gibi bilimsel ve teknolojik başarıdan geçeceğine inanıldığı idi. Bugün Güney Kore'nin, bilim ve teknoloji devi bir ülke durumunda olmasındaki, SAMSUNG, Hyundai ve LG gibi dünya devi şirketlerin sahibi olmasındaki en temel gerekçe ise işte bu mantaliteye, bakış açısına sahip olmalarıdır. Diğer taraftan da Türkiye Cumhuriyeti, köy enstitülerini kapatmıştı, ufak bir hatırlatma olsun.
Bu enstitüden mezun olup SAMSUNG şirketinin AR-GE departmanında işe başlayanlar bile oluyormuş. İşte, Güney Kore için bu kadar önemli bir enstitüymüş. Bu bilgiyi de daha yeni öğrendim, sıcağı sıcağına yazıya döküp ölümsüzleştirmek istedim.