avrupalıların arapların udundan esinleyerek yaptıkları bir müzik aleti. kemandan farklı olarak, avrupa'daki araplardan avrupalılara geçmiştir bu enstrüman. keman ise haçlı seferleri döneminde orta doğu araplarından geçmiştir. araplara da moğollardan/türklerden geçmiştir. belki de avrupa'daki arap istilasını hatırlattığı için katolik kilisesi'nde pek sevilmeyen bir enstrümandır.
yine de klasik tonal armoniyi öğrenebilmeniz için elde edebileceğiniz en ucuz müzik aletidir bu. schubert de galiba bir ara piyanosu olmadığı için bestelerinin orkestrayonunu gitar üzerinden yapmış. hector berlioz da besteci olmasına rağmen piyano kullanmamış, bestelerini doğrudan gitar üzerinden yapmış. bu sebeple "fakirin piyanosu" derler buna ki doğrudur. bazı gitar bestelerini piyano bestelerinden ayırt etmek güç olduğu gibi, gitarcılar da en çok piyano bestelerini gitara uyarlarlar. narciso yepes bunun için 10 telli bir gitar yaptırtmış ki piyano bestelerini rahatça uyarlayabilsin gitara. şurada da 10 telli gitara duyduğu için sebeplerini anlatmış.
günümüzdeki halini almasını büyük oranda antonio de torres'e borçlu bu alet. adamın 19. yüzyılda yaptığı gitar artık standart olarak kabul edilmiş ve günümüzde de klasik gitarın şekli ve yapm tekniği aşağı yukarı bu adamın yaptığı gitarlarla aynı.