1. Türk Dil Kurumunun tanımına göre insanoğlunun teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişiminde kullandığı ve bilimin dayanağı olan bilginin özellikle elektronik makineler aracılığıyla düzenli ve akla uygun bir biçimde işlenmesi bilimi, enformatik.

    ACM Europe ve informatics Europe'a göre bilişim (İngilizce: informatics), bilgisayar bilimi ve meslek olarak bilgisayarla eş anlamlıdır ve burada temel kavram, bilginin dönüştürülmesidir. Diğer ülkelerde "bilişim" terimi, kütüphane bilimi bağlamında farklı bir anlamla kullanılmaktadır.

    Bazı ülkelerde, yerel yorumlara bağlı olarak "bilişim" terimi; bilgi sistemleri, bilgi bilimi, bilgi teorisi, bilgi mühendisliği, bilgi teknolojisi, bilgi işleme veya diğer teorik veya pratik alanlar anlamında eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Almanya'da "bilişim" terimi, modern bilgisayar bilimine neredeyse tam olarak karşılık gelir. Buna göre Avrupa kıtasındaki üniversiteler genellikle "bilişim"i "bilgisayar bilimi" veya bazen "bilgi ve bilgisayar bilimi" olarak çevirir ancak teknik üniversiteler bunu "bilgisayar bilimi ve mühendisliği" olarak çevirebilir.

    Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nde "bilişim" terimi çoğunlukla veri bilimi, kütüphane bilimi veya sağlık alanındaki uygulamaları (sağlık bilişimi) bağlamında kullanılmaktadır.

    Washington Üniversitesi bu terimi sosyal bilişime atıfta bulunmak için kullanır. Bazı ülkelerde bu terim, doğal hesaplama ve sinirsel hesaplama ile ilişkilendirilir.

    Kanada yönetimi, "bilişim" terimini çeşitli departmanlara ağ ve bilgisayar hizmetleri sunan operasyonel birimlere atıfta bulunmak için kullanır.

    Nişanyan Sözlük'e göre "bilişim" kelimesinin kökeni: Türkçe "biliş-" fiilinden Türkçe "+im" ekiyle türetilmiştir. 1971 senesinde Hacettepe Üniversitesinde Aydın Köksal tarafından önerilmiştir.
    #7654 kabizhipopotam | 3 yıl önce
    0bilişim terimi