Türkçeye "Dünya Çapında Ağ" olarak çevrilebilen, genellikle "Web" olarak bilinen, kısaltması "WWW" olan, belgelere ve diğer ağ kaynaklarına internet üzerinden erişilmesini sağlayan bir bilgi sistemi.
Belgeler ve indirilebilir ortamlar, web sunucuları aracılığıyla sunulur ve web tarayıcıları gibi programlarla erişilebilir. World Wide Web'deki sunucular ve kaynaklar, "URL" (Uniform Resource Locater, Standart Kaynak Bulucu) ismi verilen karakter dizileri aracılığıyla tanımlanır ve bulunur. Orijinal ve hâlâ çok yaygın olan belge türü, HTML (Hypertext Markup Language, Hiper Metin İşaretleme Dili) ile biçimlendirilmiş bir web sayfasıdır. Bu biçimlendirme dili, karmaşık kullanıcı etkileşimi uygulayan düz metinleri, görüntüleri, gömülü video ve ses içeriklerini ve komut dosyalarını (kısa programlar) destekler. HTML dili, diğer web kaynaklarına anında erişim sağlayan köprüleri (gömülü URL'ler) de destekler. Web navigasyonu veya Web'de gezinme, birden çok web sitesinde bu tür köprüleri izlemenin yaygın uygulamasıdır. Web uygulamaları, uygulama yazılımı olarak işlev gören web sayfalarıdır. Web'deki bilgiler, HTTP (Hypertext Transfer Protocol, Hiper Metin Transfer Protokolü) kullanılarak internet üzerinden aktarılır.
Ortak bir temaya ve genellikle ortak bir alan adına sahip birden çok web kaynağı, bir web sitesini oluşturur. Tek bir web sunucusu birden fazla web sitesi sağlayabilirken bazı web siteleri, özellikle en popüler olanları, birden fazla sunucu tarafından sağlanabilir. Web sitesi içeriği sayısız şirket, kuruluş, devlet kurumu ve bireysel kullanıcı tarafından sağlanmaktadır ve muazzam bir eğitim, eğlence, ticari ve devlet bilgisi kitlesini içerir.
Dünyanın baskın yazılım platformu hâline geldi. Dünya çapında milyarlarca insanın internet ile etkileşim kurmak için kullandığı birincil araçtır.
Başlangıçta bir belge yönetim sistemi olarak tasarlandı. Tim Berners-Lee tarafından 1989 senesinde CERN'de (Türkçe: Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi, Fransızca: Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) icat edildi ve 1991 senesinde halka açıldı.
Robert Cailliau tarafından tasarlanan tarihî World Wide Web logosu: i.ibb.co/...
Tim Berners-Lee tarafından CERN'de kullanılan ve dünyanın ilk Web sunucusu olan NeXT (Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs tarafından 1985 senesinde kurulan bir Amerikan bilgisayar üreticisi ve yazılım şirketiydi.) bilgisayarı: i.ibb.co/...
bunu bugün anlıyoruz. şimdi www mantığına bakarsanız, bir katalog fikrinden çıktığını görürsünüz. sayfalar vardır, sayfa, diğer sayfaya referans verir. kendi döneminin vizyonuna göre, süper hızlı ve kapsamlı, tüm dünyanın kataloğu iyi bir fikirdir.
bugün görüyoruz ki, her ünitenin kendi içinde kapalı, katalogdan çok ayrık ciltlerin toplamı olarak tasarlanmış olması işimizi çok kolaylaştıracaktı. yani taa en başından telefonlardaki app mantığı oturtulmalıydı. www de kaynakların çoğu güvenlik ve benzer nedenlerle, yapıyı katalog mantığından koparıp app mantığına sokmaya harcanıyor.
diğer yandan, telefonlarda web yerine app mantığı çok daha iyi işliyor ama kimse her web sitesi için ayrı app yüklemek, telefonu şişirmek istemiyor. gereken ve temel arasında uyuşmazlık var.
konu ile ilgili eskiden daha derli toplu şeyler okumuştum, bulursam linkiyle güncelleyeceğim.