1. Türkiye'de %0.15 oranla kullanılan ve yakın gelecekte tüm gezegende kullanılacak olan internet teknolojisi.

    Ya canımın içi, bunlar teknik meknik harf falan var bunda ben anlamam diyenler için anlatacağımdan ötürü entry'nin geri kalanını okumak herkes için güvenli ve elzemdir ve bu teknoloji internet kullanan herkesi de ilgilendirmektedir.
    harita:
    www.technopat.net/...

    Özetle ne oldu:
    1981 yılında ipv4 geldi ve 4.294.967.296 cihaza ip dağılabilceği ortaya çıktı, o zamanlar için bu sayı devasa idi çünkü internete bağlanabilen cihazlar limitliydi. Ancak şu an arabalar, ampüller, telefonlar, fırınlar, tabletler, oyun konsolları ve hatta el kadar çipler bile internete bağlanabiliyor ve hepsinin bir ip'ye ihtiyacı var.

    yani ben istanbuldan baküye gitmek istiyorsam bir arabaya ihtiyacım var değil mi? 1 kişiyim ve 1 arabayla gidiyorum, düz mantık.
    ipv4 budur.

    ama ipv4 bitti, 4.294.967.296 cihaz sınırına asya-pasifik'te 2011'de, latin amerika'da 2014'te, Kuzey Amerika 2015'te, Afrika 2017'de ve Avrupayla orta doğu'da 2019'da ulaşıldı.
    Yani ben hala İstanbul'dan bakü'ye gitmek istiyorum ama arabalar doldu, ne yapacağım? mecburen başkasının arabasına bineceğim, 4 kişi 5 kişi, 1000 kişi bir arabaya bineceğiz, sıkış tepiş, ağrılı sızılı bir yolculuk geçireceğim.
    Olan tam olarak buydu.

    Peki şimdi çözüm ne? Çünkü cihaz sayısı artıyor, şişme yaşanıyor, bölen sayısı arttıkça ana sayıdan bize daha da az pay düşmeye başlıyor.
    Çözüm? ipv6!
    Otel? Trivago!
    yani 32 Bit adreslerden oluşan IPv4’ün aksine 128 Bit adresler kullanan IPv6 sayesinde 340 trilyon, trilyon, trilyon adres oluşturulabiliriz ve bu inanılmaz bir rakam, yani hayal etmeniz için şöyle diyebilrim:

    Dünya'daki her atoma bir ip versek bile 10 tane dünya gezegenindeki her atoma ip verebileceğiz, tıkanıklık, ping ve yavaşlama sorunlarının kalbine bir kılıç sokabileceğiz.

    Peki Türkiye?
    Türknet dışında hiçbir operatörün bilmediği, hatta sorunca müşteri hizmetlerinin teknik departmanlarından bile "o ne ya" cevabı alabileceğiniz bu teknoloji 2019'da Türkiye'nin radarına girdi ve 2023'e kadar bir planlama yapıldı. ancak sonuç fıs, devlet doğru düzgün hiçbir şey yapmadı.

    Çözüm?
    Türknet'e selam verip bir sorun derim, bugün değilse yarın, yarın değilse seneye. 2024-2025 gibi aranızda hala ipv4 kullanan arkadaşları cat6 kablosuyla döveceğim. Operatörünüze de bu meseleyi sorabilirsiniz. Siz ekmek bölüştürülecek ördekler değilsiniz ve bu hizmet için bir para ödüyorsunuz, müstakil ip hepinizin hakkı arkadaşlar.

    Tşk, kib, bye, sçs.


    #7883 bleu noir | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    2bilişim terimi