1. Bireyin çeşitli dijital platformlarda yazarak ve diğer medya aracılığıyla bilgiyi bulma, değerlendirme ve iletme yeteneği.

    Bireyin dil bilgisi, kompozisyon, yazma becerileri ve teknolojiyi kullanarak metin, görüntü, ses ve tasarım üretme yeteneği ile değerlendirilir. American Library Association (ALA), dijital okuryazarlığı "Bilgiyi bulmak, değerlendirmek, oluşturmak ve iletmek için hem bilişsel hem de teknik beceriler gerektiren bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma yeteneği" olarak tanımlar. Dijital okuryazarlık başlangıçta dijital becerilere ve bağımsız bilgisayarlara odaklanırken internetin ortaya çıkışı ve sosyal medyanın kullanımı, odağın bir kısmının mobil cihazlara kaymasına neden oldu. Anlamlandırmanın kültürel ve tarihsel yollarını tanıyan diğer genişleyen okuryazarlık tanımlarına benzer şekilde, dijital okuryazarlık, geleneksel okuryazarlık biçimlerinin yerine geçmez, bunun yerine geleneksel okuryazarlık biçimlerinin temelini oluşturan becerileri geliştirir ve genişletir. Dijital okuryazarlık, bilgiye giden yolun bir parçası olarak düşünülmelidir.

    Dijital okuryazarlık, sosyal bilim araştırmalarının okuryazarlık alanındaki genişleyen rolünün yanı sıra görsel okuryazarlık, bilgisayar okuryazarlığı ve bilgi okuryazarlığı kavramları üzerine inşa edilmiştir.

    Genel olarak var olmanın yollarını ve alana özgü bilgi veya yetkinliği tanımlamak için okuryazarlığın önünde değiştiricileri kullanan diğer alanlarla birçok tanımlayıcı ilkeyi paylaşır. "Dijital okuryazarlık" terimi, eğitim ve yükseköğretim ortamlarında popülerlik kazanmıştır ve hem uluslararası hem de ulusal standartlarda kullanılmaktadır.

    Çağımızın en temel ve en önemli yeteneklerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Hatta belki de en temeli ve en önemlisi olabilir. Bunun gerekçesi ise teknoloji, internet çağında yaşıyor olmamız. Böyle bir çağda teknolojiye değer vermeyen, teknolojiyi takip etmeyen hiçbir birey ve hiçbir kurum veya kuruluş veya şirket, dijital okuryazar olmayan hiçbir birey çağı yakalayamamakta ve ileriye gidememekte hatta tam tersine geriye gitmektedir.

    Bir örnek olması açısından, Turkcell, "Geleceği Yazanlar" isimli çevrim içi eğitim platformunda tamamen ücretsiz ve bitirme sertifikalı dijital okuryazarlık eğitimi vermektedir. Eğitim; "Temel Bilgisayar ve İnternet Kullanımı", "Mobil Uygulama Kullanımı", "Sosyal Medya Kullanımı" ve "Word Eğitimi" olmak üzere toplamda 4 programdan oluşmaktadır. Bu eğitimi ve platform kapsamındaki diğer eğitimleri alabilmek için platforma kaydolmak gerekmektedir.

    Turkcell Geleceği Yazanlar: gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr...

    Turkcell Geleceği Yazanlar Dijital Okuryazarlık Eğitimi: gelecegiyazanlar.turkcell.com.tr/...
    #7989 kabizhipopotam | 3 yıl önce
    0genel terim 
  2. sinde 'library use' diye bir yetenek vardır. Oyun 1920'lerde geçtiği için olayları araştırmak; şehir kayıtları, gazete taramaları, nüfus kütükleri arasında dolanabilme yeteneğine bağlı.

    100 yıl sonra bunun sayısal hali bir yetenek haline geldi. Millet sacma sapan twitlere, kulaktan dolma yazılara inanıyor. Bunları yaymayı dijital okur-yazarlık sanıyor ama basit başvuruları bile tamamlayamıyor, yazılanı anlamıyor, doğru likleri bulamıyor.
    #7991 son kurtadam | 3 yıl önce
    0genel terim