1. Matematiksel denklemleri taramak ve anlamak için bir akıllı telefonun kamerasıyla kullanılmak üzere tasarlanmış, artırılmış optik karakter tanıma sistemine sahip bir mobil bilgisayar cebir sistemi.

    Uygulamanın ilk sürümü 2014 senesinde yayımlandı. Programlama dili olarak ise "Java" dilinde yazıldı.

    Uygulama; "Damir Sabol" tarafından yönetilen, Londra ve Hırvatistan merkezli "Microblink" şirketi tarafından geliştirilen, hem Photomath uygulamasını hem Photopay uygulamasını geliştiren aynı kişileri içeren bir metin tanıma motoruna dayanmaktadır. Photomath LLC şirketi yasal olarak San Mateo (1) şehrinde kayıtlıdır.

    ***

    Photomath, bir matematik problemini taramak ve tanımak için kamerayı bir kullanıcının akıllı telefonunda veya tabletinde kullanır. Uygulama, sorunu tanıdıktan sonra, taranan sorunu adım adım açıklamak ve kullanıcılara doğru süreci öğretmek için bazen çeşitli yöntemlerde veya çoklu yaklaşımlarda çözme adımlarını gösterir. Photomath'in şirket içi matematik AR-GE (2) ekibi, dünyanın dört bir yanından öğretim metodolojilerini araştırmaktadır. Bir kesinlik olmamakla birlikte çözümlerin ve çözme adımlarının uzmanlar tarafından doğrulandığı belirtilmekte.

    Photomath, 2016 senesinde, basılı metne ek olarak el yazısını da tanımaya başladı. Kullanıcılar artık ders kitaplarını, çalışma sayfalarını, notları vb. tarayabilmektedir.

    2017 senesinde The Tech Edvocate, Photomath uygulamasını en iyi 20 öğretme ve öğrenme uygulaması arasında seçti.

    Uygulamanın ana özellikleri genellikle ücretsizdir. Ekstra özelliklerine erişebilmek için ücretli üyelik olan "Photomath Plus" üyeliğini satın almak gerekir. Ücretsiz üyelikte sadece "adım adım açıklamalar" özelliği vardır. "Photomath Plus" üyeliğinin özellikleri ise şunlardır: adım adım açıklamalar, özel görsel yardımcılar, ekstra "nasıl" ve "neden" ipuçları ve yüzlerce ders kitabı için derinlemesine çözümler.

    Uygulama, 2021 senesi itibarıyla dünya çapında 220 milyondan fazla indirildi. Şirket, aylık 2,2 milyar matematik problemi çözdüğünü ve 1 milyondan fazla öğretmenin uygulamayı kullandığını iddia etmektedir.

    Uygulama; Türkçe, Arapça, Çekçe, Danca, Almanca, İngilizce, İspanyolca, Farsça, Fince, Fransızca, Hintçe, Hırvatça, Macarca, Endonezce, İtalyanca, İbranice, Japonca, Korece, Malayca, Norveççe, Felemenkçe, Lehçe, Portekizce, Rumence, Rusça, Slovakça, İsveççe, Tayca, Ukraynaca, Vietnamca, Çin Çincesi ve Tayvan Çincesi olmak üzere toplamda 32 lisanı desteklemektedir.

    ***

    Gelelim kendi görüşlerime. Bundan seneler önce keşfetmiştim ben bu mucizevi icadı. O zamandan beri kullanıyorum. Gerçekten o kadar güzel düşünülmüş ve yapılmış ki "kullanmasını bilenler için" saatliği bilmem kaç TL paraları bulabilen özel derslerden aşağı kalmadığını düşünüyorum. Hatta dürüst olmam gerekirse "özel ders" denen şeyin tamamen fuzuli masraf olduğunu düşünüyorum. 21'inci yüzyılın 2022'si gibi teknolojinin oldukça gelişmiş bir durumda olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bugün 13-14 yaşındakiler bile dâhil olmak üzere neredeyse her insanın elinde bir akıllı telefon, her evde bilgisayar ve internet imkânı var. "YouTube" denen uçsuz bucaksız platformda o kadar güzel matematik kanalları var ki gerçekten YouTube'dan başka hiçbir şeye gerek yok. Şöyle bir dönemde lise okuyan arkadaşların çok şanslı olduğunu düşünüyorum açıkçası. YouTube sayesinde lisede dereceler yapmak, liseden dereceyle mezun olmak gerçekten çok mümkün.

    Mesela kendimden örnek vereyim, "fonksiyonlar" konusunu anlamamıştım, açtım YouTube'u, konunun ismini yani "fonksiyonlar" yazdım, önüme istemediğim kadar kaynak çıktı. Çok güzel anlatan bir hocaya denk geldim. Ayrıca sadece izleyip geçmedim, derse eş zamanlı olarak ben de katıldım, videoda onun çözdüğü soruları ben de yanımda bulunan defterimde tek tek çözdüm. Sonucunda da konuyu gayet güzel kavradım, öğrendim. Bu da çok önemli. Matematik gibi bir derste pasif kalmak, sadece izlemek ve/veya dinlemek hiçbir işe yaramaz. O eller kalem tutacak, defterlerle, kâğıtlarla haşır neşir olacak. Başka yolu yok bu işin.

    Bunlara ek olarak uygulama, kelime problemlerini çözmüyor. Yani olayı biraz daha somutlaştırayım. Mesela şöyle bir matematik problemini taratırsanız çözemez: "Bir işi Bedri, 8; Rahmi, 12; Eyüp, 16 günde bitirebilmektedir. Buna göre Bedri ve Rahmi’nin birlikte 14 günde bitirdiği başka bir işi Rahmi ve Eyüp birlikte kaç günde bitirir?".

    ***

    Logosu: i.ibb.co/...

    Web sitesi: photomath.com/...

    Google Play uygulaması: play.google.com/...

    App Store uygulaması: apps.apple.com/...

    Uygulamanın içinden bir görüntü, ana sayfası: i.ibb.co/...

    Örnek bir matematik problemi ve adım adım detaylı çözüm aşamaları: i.ibb.co/... , i.ibb.co/...

    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

    Dipnotlar:

    1) Amerika Birleşik Devletleri'nin California (Türkçe: Kaliforniya) eyaletine bağlı San Mateo ilçesinde bulunan bir şehir.

    2) "Araştırma Geliştirme" teriminin kısaltması. Bir ürünün veya bir çalışmanın etkisini, verimliliğini, geliştirilmesini sağlamak için uzmanlarca yapılan ayrıntılı araştırma.
    #8662 kabizhipopotam | 2 yıl önce
    0mobil uygulama