temel matematik konuları öğrenildikten sonra, sıra kendisine gelen matematik alanı. en kolay konusu birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemler, en zor konusu da grup teorisi olsa gerek. gerçi grup teorisi de ezber gibi duruyordu ben fizik bölümünde okurken dersini aldığımda. ama anlatan da ezbere anlatıyorsa pek bir şey anlaşılmıyor. diferansiyel denklemlerle beraber kabusum olmuştu resmen.*
cebiri büyük kitlelerle tanıştıran harizmi (algoritma kelimesine ismi verilen müslüman matematikçi), cebiri "eşitlik kurma ve parçaları birleştirme ilmi" olarak tanımlamış ki hakikaten böyledir.
tabii cebirin tarihi harizmi'den de öncesine dayanıyor. babilli astronomlar ikinci dereceden denklem çözmeyi kafa göz yararak da olsa biliyorlarmış. antik yunanlar da ikinci dereceden denklemleri geometrik yaklaşımlarla çözmeyi başarmışlar.
tabii o zamanlar daha sıfır sayısı ve negatif sayılar icat edilmediği için cebir hep kafa göz yara yara ilerleyen bir bilimmiş. bu sebeple de çoğu kişi "zorla zaptetme" anlamına gelen "cebir"le ilişkili olduğunu düşünür ama o kelimeyle çok ilgili değil. yukarıda da bahsettiğim gibi "parçaları birleştirme, birbirine yapıştırma" gibi bir anlam taşıyor. yani bir nevi modelleme aslında.
hintliler sıfırı ve negatif sayıları icat edince her şey biraz daha kolay bir hale gelmiş. tabii araplar da ticaret yolları sayesinde hintlilerle iletişime geçince onların sayı sistemini benimsemişler.