"Eğer bir işi halletmek için birden fazla olasılık varsa ve bu olasılıklardan biri istenmeyen sonuçlar veya felaket doğuracaksa; kesinlikle bu olasılık gerçekleşecektir" diye özetlenebilecek kanunlardır. Amerikalı mühendis Edward Murphy tarafından ortaya atılmıştır, popüler kültürün etkisiyle bundan birçok özdeyiş ortaya çıkmıştır.
finagle kanunu "Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa, ters gidecektir.", "Bir şeyin birkaç şekilde ters gitme olasılığı varsa, olabilecek en kötü şekilde ters gidecektir" şeklinde olayı daha da karamsar hale getirmiştir. ama murphy kadar bilinmediği için bu da murphy kanunu olarak anılır.
aslında murphy kanunları'nın kanıtlanabilir bilimsel bir geçerliliği yoktur ama bilimsel dayanağı entropidir. entropi, karmaşanın düzenden daha olası olmasına yol açar. bu da önünde sonunda murphy'nin "bir şey mümkünse gerçekleşir" ana fikrini bir bakıma haklı kılar.
murphy kanunları'na göre "tost ekmeği, yağ sürülmüş tarafının üstüne düşer" ve bu çalışmada bunun gerçekleşme olasılığı %62 bulunmuştur ki, rastgele seçimden kaydadeğer miktarda fazladır.
benzer mantıkla bazı örnek önermeler şunlar olabilir:
Çözülen her problem yeni problemler yaratır.
Bilgisayarda ne kadar ders çalışırsanız çalışın, anneniz içeri siz oyun oynarken girer.
Piyangoda para kazandığınız gün, ölümünüze fazla kalmamıştır.
Anlattığın bir şeyin dinlenme ihtimali, anlatma isteğinle ters orantılıdır.
bozuk cihazı tamire götürdüğünde çalışır.
sigara dumanı içmeyene doğru ilerler.
belki sevişirim donu giydiğin gün sevişemezsin.
Yanında kondom taşımadığın gün sevişme fırsatı yakalarsın.