1. tarihin ilerleyişini ekonomi üzerinden materyalist bir şekilde yorumlayan düşünce akımı. marksizme göre halkların kaderini üretim ve ekonomi belirler.

    -- spoiler --



    "Her şeyden önce, marksistler, insanın üretim faaliyetini, onun bütün öteki faaliyetlerinin belirleyicisi olarak görür. İnsan bilgisi, aslında, onun maddi üretim faaliyetine bağımlıdır; bu maddi üretim faaliyeti içinde insan, doğa olaylarını, doğanın özelliklerini ve yasalarını, kendisi ile doğa arasındaki ilişkileri yavaş yavaş anlamaya başlar; gene bu üretim faaliyeti sırasında, insan ile insan arasındaki belli ilişkileri de, değişik derecelerde kavramaya başlar. Üretim faaliyeti olmaksızın, bu bilgilerin hiç biri elde edilemez. Sınıfsız bir toplumda, herkes, toplumun öbür üyeleri ile birlikte ortak çabaya katılır, onlarla belirli üretim ilişkilerine girer ve insanın maddi gereksinmelerini karşılamak için üretime katılır. Bütün sınıflı toplumlarda çeşitli toplumsal sınıfların üyeleri de, çeşitli yollardan belirli üretim ilişkilerine girerler ve kendi maddi gereksinmelerini karşılamak için üretime katılırlar. İşte bu, insan bilgisinin geliştiği asıl kaynaktır."

    mao zedong, pratik üzerine


    -- spoiler --


    marksist teoriye göre tarih bir sınıf savaşından ibarettir. bu sebeple de ilk sınıf savaşında serfler vassalları yenmiş ve monarşi yerini kapitalizme, aristokrasi de yerini burjuvaziye bırakmıştır. ama ne kadar soylu olmasalar da burjuvalar da aristokratlar gibi alt sınıfları sömürmeye başlamışlardır. bu sebeple de kapitalist sistem de monarşi gibi yıkılacak ve yerine işçi sınıfının getirdiği yeni bir sistem geçecektir.

    ama karl marx'a göre, kapitalizmin yıkılması için, önce bir kapitalist sistem olmalıdır. bu sebeple de işçi sınıfının kapitalizmi alaşağı edeceği yer de ingiltere olacaktır. tabii işler marx'ın tahmin ettiği gibi yürümez. sömürgecilikten kurtulan doğu asya ülkeleri ve rusya demokratikleşme yolunda marksizmi benimserler ve olaylar gelişir.
    #10874 bachophile | 2 yıl önce
    0düşünce akımı