1949'da kurulmuş savunma ittifakı. sovyetler'in dağılmasından sonraki zayıflığı fırsat bilerek doğuya doğru genişlemesi, son dönemlerde rusya ilişkilerin tekrar soğuk savaş seviyesine gelmesine sebep olmuştur.
28'i Avrupa, 2'si Kuzey Amerika kıtasından olmak üzere 30 devlet arasında kurulan uluslararası askerî ittifak.
İngilizce açılımı "North Atlantic Treaty Organization", Fransızca açılımı "Organisation du traité de l'Atlantique nord" (OTAN), Türkçe açılımı "Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü" şeklindedir. "North Atlantic Alliance" (Kuzey Atlantik İttifakı) olarak da bilinir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan örgüt, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, D.C.de 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan kuzey atlantik antlaşması'nı uygular. Bir toplu güvenlik sistemidir. Bağımsız üye devletleri, üçüncü şahısların saldırılarına karşı birbirlerini savunmayı kabul eder. soğuk savaş sırasında NATO, sovyetler birliği tarafından algılanan tehdide karşı bir kontrol işlevi görmüştü. İttifak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da devam etti ve Balkanlar, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika'daki askerî operasyonlarda yer aldı.
Ana karargâhı Belçika'nın Brüksel kentinde, askerî karargâhı Belçika'nın Mons kentinde bulunur. Tüm NATO üyelerinin birleşik orduları yaklaşık 3,5 milyon asker ve personeldir. NATO üyeleri, amaçlarının 2024 yılına kadar GSYH'lerinin (gayrisaf i yurt içi hasıla) en az %2'lik hedef savunma harcamasına ulaşmak veya bunu sürdürmek olduğu konusunda hemfikirdir.
12 kurucu üyeden oluşur. Haziran 2022'de üyelik başvurularının kabul edilmesinin ardından Finlandiya ve İsveç'in şu anda mevcut üyeler tarafından onaylanma sürecinde olan Kuzey Atlantik Antlaşması'na Katılım Protokolleri ile 31. ve 32. üye olmaları bekleniyor. NATO şu anda Bosna-Hersek'i, Gürcistan'ı ve Ukrayna'yı da aday üyeler olarak kabul etmekte.
Mevcut üyeleri: Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri
çoğunlukla diplomatik faydaları üzerinde durulsa da, aslında askeri faydaları, tsk için, azımsanamayacak kadar çok olmuştur. en basitinden, eğer nato ülkesi olmasaydık ordumuz şu an rus ordusu gibi sallapatı bir ordu olurdu. abd'yi ve kültürünü hiç sevmem, ama adamların çok güzel analiz yapıp orduyu ona göre şekillendirmesi hoşuma gidiyor. belki abd ordusu ekolü türkiye'deki ulusalcıların hoşuna gitmiyordur, ama doktrin bağlamında dünyadaki en bilimsel hareket eden ordu abd ordusu olsa gerek.
askerlik yaptığım tümenin içerisindeki bir alay nato'ya bağlıydı. bizim doktorumuz olmadığı için, arada mecburen bu alayın doktoruna götürüyordum askerleri. her gittiğimde alayın nizamiliğine hayran kalıyordum. benim askerlik yaptığım bölük bu alayın üstünde sözde, ama asıl askerliği hakikaten bu alaydakiler yapıyordu. alaya adım attığınızda askerlik havası soluyordunuz. her şeyin nizami ve standartlar üzerine kurulu olduğu bir yeri, tsk bünyesinde, orada gördüm ben.
işte büyük ihtimalle, nato üyesi olmasaydık eğer, askerlik sistemimiz benim askerlik yaptığım bölük gibi olacaktı. ben orada anladım nato'nun tek faydasının diplomatik olmadığını. nato birliklerinin havasını solumak bile yetiyor.