28'i Avrupa, 2'si Kuzey Amerika kıtasından olmak üzere 30 devlet arasında kurulan uluslararası askerî ittifak.
İngilizce açılımı "North Atlantic Treaty Organization", Fransızca açılımı "Organisation du traité de l'Atlantique nord" (OTAN), Türkçe açılımı "Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü" şeklindedir. "North Atlantic Alliance" (Kuzey Atlantik İttifakı) olarak da bilinir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan örgüt, Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, D.C.de 4 Nisan 1949 tarihinde imzalanan kuzey atlantik antlaşması'nı uygular. Bir toplu güvenlik sistemidir. Bağımsız üye devletleri, üçüncü şahısların saldırılarına karşı birbirlerini savunmayı kabul eder. soğuk savaş sırasında NATO, sovyetler birliği tarafından algılanan tehdide karşı bir kontrol işlevi görmüştü. İttifak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra da devam etti ve Balkanlar, Orta Doğu, Güney Asya ve Afrika'daki askerî operasyonlarda yer aldı.
Ana karargâhı Belçika'nın Brüksel kentinde, askerî karargâhı Belçika'nın Mons kentinde bulunur. Tüm NATO üyelerinin birleşik orduları yaklaşık 3,5 milyon asker ve personeldir. NATO üyeleri, amaçlarının 2024 yılına kadar GSYH'lerinin (gayrisaf i yurt içi hasıla) en az %2'lik hedef savunma harcamasına ulaşmak veya bunu sürdürmek olduğu konusunda hemfikirdir.
12 kurucu üyeden oluşur. Haziran 2022'de üyelik başvurularının kabul edilmesinin ardından Finlandiya ve İsveç'in şu anda mevcut üyeler tarafından onaylanma sürecinde olan Kuzey Atlantik Antlaşması'na Katılım Protokolleri ile 31. ve 32. üye olmaları bekleniyor. NATO şu anda Bosna-Hersek'i, Gürcistan'ı ve Ukrayna'yı da aday üyeler olarak kabul etmekte.
Mevcut üyeleri: Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri