1. Arap kültüründen izler taşıyan, arap gibi.

    Müziği, mimarisi, yaşam tarzı vesair her alanda bu tanım bir şemsiye görevi üstleniyor.

    Arap ülkelerinin zevk farklılığı etkiledikleri ülkelerde net bir şekilde görülebiliyor. Mesela müzik. İspanyollara gitar olarak geçip canlı bir ton görülürken ülkemizde ise bağlama ve sazı bile arap zevkine yaklaştırıp melankolizmi zirveye taşımış.
    #4076 iskiski | 3 yıl önce
    0sanat terimi 
  2. Arap müziğini andıran, genellikle karamsarlığı konu edinen bir müzik türü.
    #4097 tdk | 3 yıl önce
    0müzik türü 
  3. Girişik bezeme: "Kelimelerden birtakım arabeskler yapıyor. Bizim bütün divan edebiyatımız işte hep bu arabeskler, bu minyatürlerdir." - Yakup Kadri Karaosmanoğlu
    #4098 tdk | 3 yıl önce
    0mimarlık terimi 
  4. Önceleri Arap ezgileri ile başlayan sonra ise ne idiğü belirsiz bir hale bürünen müzik türü. Hele ki sonradan yanına Fantazi ifadesi de eklenince - ki hangi akla hizmet eklenmiş orası ayrı muamma - iyice çığırından çıkarak postmodernizmi bile aşan bir serkeşlik halini almıştır.
    #4121 kalemmahkumu | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0müzik türü 
  5. canlı resimlerinin çizilmesi yasak olan islam dinine inanan sanatçıların, görsel sanatları yazı temelli oluşturmasıyla temelleri atılan sanatsal terim. köşeli latin alfabesi'ne alışan avrupalı da bunları görünce "ne acayip böyle kıvrımlı kıvrımlı" deyip gördüğü her kıvrımlı deseni "aynı araplarınki gibi" diyerek tanımlamış ve böylece batılı anlamda görsel sanatlarda "arabesk" ortaya çıkmıştır.

    barok ile füzyonu şöyle oluyor kendisinin:

    pixnio.com/...

    müzikte de baroktan gidecek olursak, avrupa sanat müziği için barok dönemde arabeskin anlamı aşağı yukarı şudur:

    www.youtube.com/...

    biraz daha modern dönemde ise arabesk şöyle bir şey olmuştur:

    youtu.be/...

    şimdi diyeceksiniz ki, bunların orhan gencebay ile müslüm gürses ile nasıl bir ortak paydası var? aslında yine ilk tanıma dönüyoruz. önemli olan arap müziği değil, arap sanatının insanlarda ne uyandırdığı. dikkat edilecek olursa iki beste de bolca iniş-çıkışlara, adeta spagetti gibi yazılmış notalara sahip. işte avrupalı için arabesk budur.
    #4126 bachophile | 3 yıl önce
    0müzik türü