1. Oyun dünyasının en büyük gazetecilerinden biri olan amcam tarafından yazılmış kutsal kitap. Türkçeye tarafından adıyla çevrilmiş.

    Jason canımın da belirttiği gibi Kitabın amacı basit; ''video oyunu yapmak neden bu kadar zor?'' sorusuna cevap bulmak. Birkaç teori öne sürdükten ve bir muhabir olarak notunu yazdıktan sonra birbirinden farklı 10 oyun geliştirme hikayesine göz atıyoruz.

    Muhabir notunda yazılana göre schreier, 2015 - 2017 arası yüz kadar oyun geliştiricisi ile çoğu zaman resmi, yer yer de gayriresmi röportajlarından uyarlayarak kitabı hazırlamış. Çeşitli şehirlerde yapılan ev ve ofis ziyaretleri sırasında bütün seyahat ve otel masraflarını kendi karşılamış (sanırım kitabı yazarken tarafsız olduğunu vurgulamak istemiş).

    Kitapta geliştirilme süreci anlatılan oyunlara bakalım;

    1-)
    2-)
    3-)
    4-)
    5-)
    6-)
    7-)
    8-)
    9-)
    10-)

    Kitapta yer alan oyunları geliştiren kişilerin/ekiplerin karşılaştığı sorunlar neredeyse tamamen farklı ve her bir soruna getirilen çözümler de bir o kadar farklı. bir oyunun sıkıntısı gelir - gider iken bir oyunun sıkıntısı yatırımcı firma, bir oyunun sıkıntısı sürekli baştan yapılması vs vs olabiliyor. Bu yönüyle (teknik anlamda olmasa da) bir oyun yapmanın ne kadar zor olduğu, karşılaşılan sorunların ne kadar büyük ve sık olduğunu etkili bir şekilde okuyucuya aktarıyor. Ki schreier'ın sıkmayan anlatım tarzı da kitabı okumayı kolaylaştırmış.

    kitapta yer alan oyunların karşılaştığı sorunları spoiler içinde 2 - 3 cümle ile vereyim;

    -- spoiler --


    : rpg oyunları yapmakta en iyilerden biri olan 'in yatırımcı olmadan tamamen oyuncuların bağışları ile yapmaları ve karşılaştıkları zorluklar anlatılmış.

    : 'ın en büyük serilerinden biri olan -diğer büyük serileri ise - 'ın 4. ve son oyunun yapım hikayesi. Yıllar süren yapım aşamalarının ve bu kadar emeğin bir anda çöp olma ihtimalinin hiç de az olmadığını gösteriyor. Sonuçta yapım aşamasında birkaç kere yapımına sıfırdan başlanmış.

    : tek bir kişinin yıllar boyunca (eşinin gelirleri dışında) herhangi bir gelire sahip olmadan hemen hemen her şeyini geliştirdiği ve bu yüzden büyük buhranlar geçirmesi anlatılıyor. Bunun hikayesi çok ünlü ya anlatmaya gerek yok.

    : 10 yıl boyunca geliştirilmesine rağmen çıktığı andan itibaren server sorunları ile karşılaşan ve 'ın büyük emekleri, oyunlarına ne kadar değer verdikleri falan filan.

    : rts yapmaktan bıkan, fakat sonucunda yine bir rts yapmaya mahkum olan 'ın - serisi ile ünlenen geliştirici firma- içindeki çatışmalar falan... son bölüm dışına en beğendiğim bölüm bu oldu.

    : Dünyaca ünlü rpg serileri yapan 'ın ve ağzına sıçtığımın ea'in çıkardığı, ile kötü bir üne sahip olan serinin (ve firmanın) adını kurtaran oyunun yapım hikayesi.

    : Hayallerindeki oyunu yapmak için işlerinden istifa eden 5 arkadaşın tamamen kendi imkanları ve oyuncu bağışları ile tamamlayabildikleri, yapımcının ''yeni bir mario benzeri figür'' olarak gördükleri oyun. Bu da okumayı en sevdiğim 3. bölümdü.

    : 'dan ayrılan ve halo oyunu yapmaktan bıkan ama yine de temelde bir halo oyunu yapan 'nin sadece oyun yapmak konusunda değil, kendi sorumluluğunu alma konusunda da karşılaştığı sorunları anlatıyor.

    : ''Hadi yapabildiğimiz en büyük, en yüksek grafikli ve en kusursuz oyunu yapalım.'' ana fikirli oyun işte.

    : 'ın -muhtemelen- gelmiş geçmiş en iyi oyununun yapım aşamasını ve 'in oyunu nasıl piç ettiğini anlatan kısım (oyun çıkmadı). Okurken hem eğlendim hem de 'e layıkıyla söverek stres attım. Kitapta en beğendim kısım buydu.

    -- spoiler --


    özetle, verdiğim her kuruşun değdiği bir kitap oldu. Sadece oyunlara ve oyun sektörüne değil, eğlence sektörüne de ilgi duyan kişilerin okuyabileceği bir kitap olmuş.
    #233 albaykus | 3 yıl önce
    0kitap