1. , , (vulgar olarak da ele alınır), , , , şeklinde dönemleri olan dil.

    dönemi bilginleri, orta çağ latincesinden nefret ederlermiş. bu sebeple klasik latince'yi tekrar yürürlükte olan latince yapmak için epey uğraşmışlar. bu sebeple de (köklere/kökenlere) akımı ortaya çıkmış. bu akım 'yı yüceltip, roma yıkılınca ortaya çıkan 'ı yerden yere vurmaktaymış. bu sebeple de yeni latince'y ortaya çıkartmışlar.

    ad fontes akımının getirdiği başka bir düşünce ise rönesans'ın avrupa'yı köklerine yeteri kadar döndürememesi olmuş. rönesans düşünürleri antik roma ve antik yunan dönemlerinin yeniden canlanacağını hayal ederlerken, böyle bir şeyin olmaması ve farklı bir avrupa medeniyetinin ortaya çıkması onları hayal kırıklığına uğratmış. tabii bu adamlar yenilikçi/restorasyoncu olduklarını düşünseler de, aslında irticai hareketlerin fitilini ateşlediklerinin farkında olmamışlar.

    bu irticai hareketlerden birisi de hristiyanlıkta reform hareketleri. her ne kadar çoğu tarihçi bunları yenilikçi akımlar görse de, olay çok da öyle değil. yenilikçi adam neden "din özüne dönsün" der? yani aslında protestan hareketi 'ne nazaran daha irticai ve köktenci olarak ortaya çıkmıştır. zira ad fontes akımı sebebiyle orta çağ dindarlığı, reformistler tarafından bozuk bir dindarlık olarak görülmüştür.

    reform hareketlerinden sonra ortaya çıkan da ad fontes'çiler gibi orta çağ'ı küçümsemiş ve orta çağ'a "inanç çağı" kendi çağlarına ise "akıl çağı" demişlerdir. aydınlanma çağı, antik roma'nın cumhuriyet dönemini yüceltmiş bu da yeni latince'nin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. mimaride de antik yunan ve roma mimarisi taklit edilmiştir. yeni latince de zaman içinde resmi belgelerde yerini 'ya bırakmış ve latince yavaş yavaş devlet dairelerinden silinmeye başlamıştır.

    (bkz: )
    #3574 bachophile | 3 yıl önce
    0dil