1. , ve 'dan sonra geldik pozlamaya. Kısacası; bu üç değişkenin etki ettiği, yani sensörün algıladığı ışık miktarıdır.

    pozlama değeri; pozometre ile ölçülür. profesyoneller için daha hassas pozometreler vardır ve fotoğraf makinesine entegre edilebilir. ayrıca yeni nesil bir çok dijital fotoğraf makinesinde zaten mevcuttur. ama profesyonel pozometreler kadar hassas değildir.

    Doğru pozlama; pozometredeki değerin 0 olarak görüldüğü değerdir. yani; enstantane, diyafram ve iso'nun tam uyumlu olarak gösterildiği değerdir de denilebilir. renklerin gerçeğiyle en yakın haline bu değer ile ulaşırız.

    Negatif pozlama; pozometredeki değerin 0'dan küçük yani eksi değerler almasına denir. bu pozlamada renkler olduğundan daha donuk ve koyu görünecektir.

    Pozitif pozlama; pozometredeki değerin 0'dan büyük değerlerde olmasına denir. Bu tür pozlamada ışık miktarı fazla olacağı için renkler daha patlak ve aşırısında beyaza bürünen fotoğraflar elde edilir.

    negatif pozlamanın ve pozitif pozlamanın aşırısından kaçınmak gerekir. yeni başlayanlar için doğru pozlama değerini bulmak bu konuda işleri kolaylaştıracaktır. zamanla tarzınıza ve duruma göre diğer pozlama tekniklerini uygulamak da size kalmıştır.

    pozlama değerine dair tüyo verecek olursak; diyafram değerini arttırdıkça enstantane değerini düşürmemiz gerekir veya diyafram değerini azalttıkça enstantane değerini arttırmamız dengeli pozlar elde etmemizi sağlayacaktır. bu iki ayarın ışık değeri olarak az gelmesi durumunda iso değerini arttırmak çare olabilir. ben genelde iso ile pek oynamıyorum.

    #3738 alvaro alexandre recoba rivero | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0bilişim terimi