100 gram güç, bir su bardağı kullanım kolaylığı, 3 çay kaşığı eğlence, kısık ateşte dizel motor ekleyip karıştırın ve karşınızda Ford Ranger.
Ranger, Ranger olmadan önce F-100 kasa Bronco 'nun dolu paketine verilen isimdi. Bronco'nun en çok tercih edilen paketi olmuştu. Fakat Ranger kendi aracını bulana kadar neredeyse 20 sene beklemesi gerekecekti. Bu kadar uzun sürmesinin sebepleri var tabi, Nixon'un seçilmesi, Vietnam savaşı, 73' ve 79' petrol krizleri yüzünden Ford Motor Şirketi bu projeyi sürekli erteledi.
70'lere geldiğimizde üst üste gelen petrol ve ekonomik krizler, insanları daha az yakan uzun ömürlü araçlar almaya itti. Japon araç üreticileri bu durumu önceden görmüş ve bu şartlara uygun araçları üretmeye başlamıştı bile. Datsun 521 , Birinci nesil Toyota Hilux amerika'da popülerlik kazanmaya başlamıştı.
Öte yandan Amerikalı üreticilerin elinde zaten kamyonetler vardı ancak büyük, kullanışsız, çok verimsiz ve sorunlu araçlardı. Ford bir şeyleri farklı yapması gerektiğini anladı ve işe koyuldu. Sadece Ford değil Chevy ve Dodge'da bu geminin içindeydi. Mahşerin 3 atlısı sanki ilkokul müsameresinde ki gibi birilerini dansa kaldırmak için harekete geçti. Chevy-İsuzu, Dodge-Mitsubishi, Ford-Mazda ile ortaklık kurdu sonra da garip şekilde sallanarak dansa başladılar.
Canı sıkılan Mazda, bütün tasarımı kendisi yaptı. Ford sadece etiketini üstüne koyup satışa gönderdi. Adını da Ford Courier koydu. Bu küçük aile kamyoneti mazda b1800 arkasında yatak olmadan kabin şaşe olarak ithal edildi. Amaç tavuk vergisinden kaçınmaktı.
Evet tavuk vergisi (chicken tax), amerikan tavukları avrupa ve asyada çok satmaya başlayınca devletler çiftçilerini korumak için ithal edilen tavuklara vergi koydu bunu gören amerika birleşik devletleri ithal küçük kamyonetlere ek vergi koydu adına da tavuk vergisi dedi.
1972'de ford courier kamyonet, 1.8 litre 4 silindir 74 shetland beygiri ve 92 lb⋅ft tork üreten sevimli motoru vardı. 4 ileri manuel şanzıman ile 650 kg çekme kapasitesi vardı. Diğer bir değişle 14 tane 14 yaşında ergen irisi..
Ford, mazda b1800'e makyaj yaptı, daha büyük ızgara ve farlar koyarak arabayı daha amerikan hale getirdi. Fakat Courier çok üretilsin çok satsın diye yapılmadı. 1973 yılında opec, israil'e yardım eden bütün ülkelere ambargo koyunca Ford aradığı fırsatı bulmuştu.
Yuma Projesi
Courier satışa devam ederken, ford küçük kamyonet satışlarının yükseldiğini ve orta/üst segment kamyonetlerin ise düşüşte olduğunu gördü. 1979 yılında ford yeni f kasa kamyonetleri ve yeni ltv kasa sedanları satışa çıkarmıştı. Daha sonra bu ltv sedanlara crown vic deneceti. tam bir şeyler yolunca gidecek derken 1979 yılında iran'da devrim oldu.
Ford o kadar zor duruma düşmüştü ki hiç bir araç satış rakamlarını yakalayamadı. bütün maliyetlerini göze alarak yuma projesini kaldırmayı bile düşündüler.
Ceo don peterson öne çıktı; 'yuma projesine iki sebepten dolayı devam edeceğiz. bir gm grubu yeni kompak kamyonetlerini çıkaracak, iki üretimi pahalı bile olsa f kasaya devam edeceğiz' dedi. galiba daha sonra yemeğe çıktılar 70'lerin sonuydu dana antrikot ve fırında patates yerken yanında buzsuz viski içtiler. bir kaç viskiden sonra yuma projesinin adı değişti ve ranger projesi oldu.
Ford motor şirketi, Ranger'ın tasarımında o kadar çok arge çalışması yaptı ki, bütün eski planları çöpe atıldı. magnezyumdan yapılmış debriyaj yuvası, debriyaj kavraması destekli fren yaptılar. sadece bunlar bile kamyoneti %20 hafifletti.
kamyonetin aerodinamiğine bile el attılar. kaput rüzgarlığı bile kendi başına 1mpg yakıt ekonomisi sağladı. son tasarımı ile birlikte rüzgar sürtünmesi 0.45 olmuştu bana kalırsa o dönem için harika rakam.
1981'de ford, bronco ve f kasa kamyonette ranger paketin artık çıkmayacağını duyurdu. 1982 louisville kentucky üretim tesislerinde ford ranger üretime başladı. 1983'de araç satışa çıkmıştı. aracın arge dahil üretimi için 700 milyon dolar harcandı.
1983'de ford ranger 3 tane motor seçeneği ile çıktı. ilki 2.0 litre sıralı 4 silindir orjinalde pinto motoydu. ikincisi 2.8 litre cologne v6 115 beygir son olarak mazda üretimi 2.2 litre 4 silindir 59 beygir dizel motor. arka kasanın iki opsiyonu vardı 6 foot (182 cm) veya 7 foot( (213 cm). 725kg çekme kapasitesi vardı ve kardeşleri f100 kasalardan daha ince görünüyordu.
ne yazık ki ford ranger çıktığı gibi tokatı yedi. gmc ve chevy satış rakamlarında ranger'ı ezmişti. 1985 yılında ancak 235bin adet satabildi. buna rağmen don peterson ve ford inatlarından vazgeçmedi ve yaklaşık 10 yıl kadar üretim hattında kalmayı başardı. 10 yıl boyunca bir sürü paket geldi; ranger xl, ranger xlt ve spor modeli olan ranger gt cologne v6'nın yeniden dizayn edilmiş haliydi ve 140 beygir gücü vardı. supercab ile 7inc daha uzadı. ardından high-rider stx 4x4 modeli yerden 1.5 inc yükselerek havalı rollbar ile 1987'de geldi. bu yılda ranger, amerikanın en çok satan kamyoneti ünvanını aldı.
1989 yılında taylor swift'in doğumu üzerine ford, ranger'a makyaj yaptı . mazda yapımı şanzıman, yeni ön yüz, yeni panel ve kaset çalar geldi. ranger'ın yeni ön yüzü f kasa kamyonetlerin tamamına yapıldı. supercap yenilendi ve döner koltukları sayesinde 5 kişilik oldu.
ikinci nesil ford ranger 1992'de tanıtıldı. geniş kapıları ve yeni çamurluklar ile araç yeni şekline kavuştu. eski 2.9 litre cologne v6 ile 3.0 litre vulcan dizel motoru emekliye ayrıldı. yerine daha büyük motorlar geldi.
1993'de splash paketi ile klasik 90'lar ruhuna girdi. çelik jantlar, stickerlar ile kumsalların vazgeçilmezi oldu.
yıllar geçtikçe çeşitli makyajlar görmeye devam etti. yeni ön ızgara, yeni kaput, güvenlik ekipmanları hatta 6'lı cd çalar bile geldi. 90'ların vazgeçilmez kamyoneti artık ranger'dı
1998 yılında ford ranger 3.nesil çıktı. bu nesilde kamyonet genişledi, uzadı. mühendisler bu modelde ikiz kirişli süspansiyonu bırakıp salıncak süspansiyonu ve kremayer/pinyon direksiyon sistemini standart hale getirdi. baz model 4 silindir motoru güncelleyerek %6 fazla güç, v6 dizelin ise emiş sistemi güncellenerek %14 fazla güç üretmesi sağlandı.
tabiki de makyajla birlikte yeni ızgara geldi arka cam büyüdü pulse vacuum hub lock ile offroad kabiliyeti eklendi. 3.nesil ile birlikte belki de en büyük gelişim elektrikli ford ranger ile oldu. arkadan itişli 90 beygirlik elektrik motoru ile max 120 km/h hız yapıyordu. 80km menzili vardı. 2002'de üretimi son buldu.
2000'li yıllarda küçük kamyonetlerin satışı azalmıştı. orta ve büyük segment kamyonetler revaçtaydı. gmc canyon , toyota tundra , nissan frontier 'ın satışları giderek artıyordu.
2008 yılında amerika'da ekonomik durgunluk yüzünden araç satışları bir anda dip yaptı. ranger'ın günleri sayılydı. 2011 yılında ford yeni ranger çıkarmak için kolları sıvadı ama arka bahçeye götürüp suratından vurdular. 13 yıl boyunca amerikanın en çok satan aracı sessizce ortadan kayboldu.
mazda b serisi hala üretime devam ediyordu. 1994 ve 2009 yılları arasında; avustralya, asya, yeni zellanda, avrupa, kuzey afrika'da satılmaya devam etti. ford f-150 amerikada çok iyi satıyordu ama avrupa'da beklediğini bulamadı. öte yandan mazda b sersisi peynir ekmek gibi satılıyordu.
efsane bitmemişti 1983 yılından bu yana 7 milyon adet ranger satıldı. tüm zamanların en çok satan kamyoneti ve aracı ünvanları var. ford yönetim kurulu 2011'de durdurdukları ford ranger modelini 2019'da yeniden çıkardı. fakat v6 motorlar artık yok. amerika modellerinde 2.3 litre sıralı 4 silindir dizel 270 beygir ve 310 lb⋅ft tork modeli 10 ileri şanzıman ile satışa çıktı. paketleri ise ranger xl, ranger xlt ve ranger lariat. avrupa'da ise 2.0 ecoboost bi-turbo, 213 beygir 369 lb⋅ft tork ile çıktı. ranger xlt ve ranger wildtrak paketleri var. ayrıca ford ranger raptor modeli var ki dakar ve baja'da ödül üstüne ödül aldı.
2021 ranger wildtrak modeline sahip olduğum için gurur duyduğum içi tarih dolu aracım. bu yazımı sana ithaf ediyorum.