1. İranlı çocuk hikayeleri, halk masalları yazarı-derleyicisi. öyküleri ve masallarıyla toplumsal eşitsizliklere karşı durur. onun eserleri öğretici ve eğiticidir. çocuklara kendi gerçeklikleri üzerinden hayatı kavratmaya çalışır. geçmiş zaman masallarını bugüne uyarlar ve değişim dönüşüm için yazıldığını belirtir.

    "Biz düşüncelerimizi, sözlerimizi ve davranışlarımızı içinde yaşadığımız zaman ve mekândan almalıyız. İçinde yaşadığımız zamanın kahramanlarını aramalı, kendimizi bir zaman ve mekânla sınırlamamalıyız. Geçmişin masallarını okuyarak anlıyoruz ki eski insanlar da bizler gibi merak etmişler, bilgileri ölçüsünde dünyaya bakmışlar, kavrayışları ölçüsünde iyiliklerin, kötülüklerin, her şeyin nedenini bulmaya çabalamışlardır. Örneğin eskiler «Yeryüzü bir öküzün boynuzları üstündedir. Ne zaman vücudu kaşınıp da öküz boynuzlarını sallayacak olsa, yeryüzü sarsılır ve deprem olur» derlerdi. Biz bunun saçma olduğunu, depremin bilimin bize öğrettiği bazı nedenlerden ileri geldiğini biliyoruz. Eski masalları okuduğumuz zaman eski insanların da nice hayallerinin olduğunu, arzularına ulaşmak için çalıştıklarını anlıyoruz. Örneğin eski masallar insanoğlunun çok eski zamanlardan beri kuşlar gibi kanatlanıp gökyüzünde uçmayı arzuladığını gösteriyor bize. Bugün insanoğlu bilimin yardımıyla bu arzusuna ulaşmıştır. Artık Ay’a uçabilmektedir ve çok yakın bir gelecekte çok çok uzak yıldızlara da uçacaktır."

    tabi dönemin şah'ının gözü üstündedir. ölümü de net olarak bilinmese de şah'ın cellâtları tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor. 1970’li yıllar boyunca İran’da Samed Behrengi’nin kitapları yasaklılar listesindedir. İran devrimi sürecinde birçok kez basılıp, yayınlanır fakat Molla rejimi iktidarı tamamen ele geçirdikten sonra tekrar yasaklanır. (bkz: ) masalı faşizmin hüküm sürdüğü 12 Eylül Türkiye’sinde de “sakıncalı” olduğu gerekçesiyle toplatılır.
    #5950 katre | 3 yıl önce
    0yazar