1. Google tarafından geliştirilen bir dosya depolama ve eşleme hizmeti.

    24 Nisan 2012'de kullanıma sunulan Google Drive, dosyaları bulutta (Google'ın sunucularında) depolamaya, cihazlar arasında dosya eşlemeye ve dosya paylaşımına olanak tanır. Bir web arayüzüne ek olarak Windows ve macOS bilgisayarlar ile Android ve iOS akıllı telefonlar ve tabletler için çevrim dışı özellikler barındıran uygulamalar sunar. Dokümanların, elektronik tabloların, sunumların, çizimlerin, formların ve daha fazlasının ortaklaşa düzenlenmesine izin veren Google Doküman Düzenleyicileri (Google Docs Editors) ofis paketinin bir parçası olan Google Dokümanlar (Google Docs), Google E-Tablolar (Google Sheets) ve Google Slaytlar'ı (Google Slides) kapsar. Google Dokümanlar paketi aracılığıyla oluşturulan ve düzenlenen dosyalar Google Drive'a kaydedilir.

    Google Drive, kullanıcılara Google One aracılığıyla 15 GB ücretsiz depolama alanı sunar. Google One ayrıca isteğe bağlı ücretli planlarla 100 GB, 200 GB ve 2 TB depolama alanları sunar. Yüklenen dosyaların boyutu 750 GB'a kadar olabilir. Kullanıcılar, diğer kullanıcılarla paylaşıma izin vermek veya içeriği herkese açık hâle getirmek de dâhil olmak üzere dosyaların ve klasörlerin gizlilik ayarlarını tek tek değiştirebilir. İnternet sitesinde kullanıcılar, görsellerini tanımlayarak bir görsel arayabilir ve "geçen Aralık ayına ait bütçe e-tablomu bul" gibi belirli dosyaları bulmak için doğal dili kullanabilir.

    İnternet sitesi ve Android uygulaması, hangi Android cihazların hizmete yedeklenmiş verileri olduğunu görmek için bir yedekleme bölümü sunar ve Temmuz 2017'de piyasaya sürülen, tamamen elden geçirilmiş bir bilgisayar uygulaması, kullanıcının bilgisayarındaki belirli klasörlerin yedeklenmesine olanak tanır. Hızlı Erişim (Quick Access) özelliği, kullanıcıların ihtiyaç duyduğu dosyaları akıllıca tahmin edebilir.

    Google Drive, Google'ın "G Suite" olarak faaliyet gösteren işletmeler ve kuruluşlar için Ekim 2020'ye kadar sunduğu aylık abonelik teklifi olan Google Workspace'in önemli bir bileşenidir. Belirli Google Workspace planlarının bir parçası olarak Drive, sınırsız depolama alanı, gelişmiş dosya denetimi raporlaması, gelişmiş yönetim kontrolleri ve ekipler için daha fazla ortak çalışma araçları sunar.

    Hizmetin başlatılmasının ardından Google Drive'ın gizlilik politikası bazı medya üyeleri tarafından ağır bir şekilde eleştirildi. Google'ın tüm hizmetlerini kapsayan bir dizi Hizmet Şartları ve Gizlilik Politikası sözleşmesi vardır. Bu, sözleşmelerdeki dilin şirkete Google Drive'da depolanan içeriği çoğaltma, kullanma ve benzer çalışmalar oluşturma konusunda geniş haklar verdiği anlamına gelir. Politikalar, kullanıcıların fikrî mülkiyet haklarını elinde bulundurduğunu da teyit ederken gizlilik savunucuları, lisansların Google'a, Google'ın sağladığı reklamları ve diğer hizmetleri özelleştirmek için bilgi ve verileri kullanma hakkı verdiğine dair endişelerini dile getirdi. Buna karşılık, medyanın diğer üyeleri, anlaşmaların rakip bulut depolama hizmetlerinden daha kötü olmadığını ancak rekabetin anlaşmalarda "daha sanatsal bir dil" kullandığını ve ayrıca Google'ın "sunucularında dosyaları hareket ettirmek, verilerinizi ön belleğe almak veya küçük resimler yapmak" için haklara ihtiyacı olduğunu belirtti.

    Temmuz 2018 itibarıyla 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı vardı ve Eylül 2015 itibarıyla 1 milyonun üzerinde kurumsal ödeme yapan kullanıcıya sahipti. Mayıs 2017 itibarıyla hizmette depolanan 2 trilyondan fazla dosya vardı.

    Son olarak Google One (Google tarafından geliştirilmiş, genişletilmiş bulut depolama alanı sunan ve tüketici pazarına yönelik bir abonelik hizmeti.) üyelik planlarından da biraz bahsederek yazıya noktayı koyayım.

    Ücretli üyelik planları "Basic", "Standard" ve "Premium" olmak üzere üç sınıfa ayrılmaktadır. "Basic" üyeliği aylık 5,79 TL, yıllık 57,99 TL'dir ve "100 GB depolama alanı", "Google uzmanlarına erişim", "5 kişiyle daha paylaşma olanağı" ve "üyelere sunulan ek avantajlar" olmak üzere dört özelliği vardır. "Standard" üyeliği aylık 11,59 TL, yıllık 115,99 TL'dir ve "Basic" üyeliğinden tek farkı 200 GB depolama alanı sunmasıdır, diğer tüm özellikler bu üyelikte de vardır. "Premium" üyeliği ise aylık 28,99 TL, yıllık 289,99 TL'dir ve diğer üyeliklerden tek farkı 2 TB gibi devasa geniş bir depolama alanı sunmasıdır, yine aynı şekilde diğer üyeliklerdeki özellikler bu üyelikte de vardır.

    Şahsen ben ücretsiz üyeliği kullanıyorum ve bana gayet yetiyor. Google Drive'ı şu an için sadece rehberimdeki kişileri ve katıldığım online eğitimlerden aldığım sertifikaları depolamak için kullanıyorum. Depolama alanı ihtiyacı, amaçlara, beklentilere göre değişebilir. Örnek olarak siz "Fotoğraf makinem ile çektiğim fotoğrafları ve videoları, telefonum ile çektiğim fotoğrafları ve videoları, geliştirdiğim projeleri, format sonrasında bilgisayara kurulması gereken programları depolayayım." derseniz elbette ücretsiz üyelik yani 15 GB depolama alanı size yetmeyecektir.

    Ücretlerin beni gerçekten şaşırttığını söylemeliyim. Bu kadar ucuz olmasını beklemiyordum. Yani o yönden bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.. En ucuz üyelik olan "Basic" üyeliğine geçmek isterseniz aylık 5,79 TL veya yıllık 57,99 TL gibi çok komik bir rakam ödeyeceksiniz. Türkiye şartlarına göre değerlendirince insana komik geliyor.

    Logosu: i.ibb.co/...

    İnternet Sitesi: drive.google.com...

    Google Play Uygulaması: play.google.com/...

    App Store Uygulaması: apps.apple.com/...
    #7914 kabizhipopotam | 3 yıl önce
    0mobil uygulama, web sitesi