1. toplumdan dışlanmışların sığınağı.

    şöyle bir bakınca, müzik konusunda en yaratıcı insanların hep toplumdan dışlanmış olanlardan çıktığı görülüyor. mesela yahudiler, çingeneler. zencilerin ise sanıldığının aksine çok yaratıcılığı yok. sadece kendi müziklerini abd'de buldukları enstrümanlarla yapmışlar. abd'ye göç eden anadolulu bir zurnacının orada ile düğün havası çalması gibi bir şey bu. neyse, zenciler ve müzik konusuna başlığında değineceğim. epey geniş bir konu bu.

    ilginçtir, ben de hristiyan olmadan önce pek müzikle haşır neşir değildim. daha çok edebiyatla ilgileniyordum. ama gerek aile baskısı, gerek toplum baskısı sonucunda 20'lerimin sonuna doğru müzikle haşır neşir olmaya başladım. içime kapandıkça daha da ilgilendim müzikle.

    adını hatırlamadığım bir yazar, 'ın depresyona girmemek için çok fazla beste yaptığını iddia ediyordu. haklılık payı olabilir. belki gerçekten de müzik depresyona girmemenin doğal yoludur.
    #4787 bachophile | 3 yıl önce
    0sanat dalı 
  2. Tarihin ilk çağlarında çeşitli hastalıkların ve sorunların tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde hâlâ bu amaçlarla kullanılmaktadır. Bu hastalıklara ve sorunlara örnek vermek gerekirse felç, ağrı, demans (bunama, örneğin: alzaymır) ve epilepsi diyebiliriz. Ayrıca yenidoğanlarda bile olumlu etkilerinin olduğu bilimle kanıtlanmıştır. "Müzik, işte. Sıradan bir şey." gibi düşüncelere kapılmadan önce iki defa hatta iki yüz defa düşünülmelidir. Müziğin insanlık için ne kadar önemli bir şey olduğu bilimle de sabittir.
    #7169 kabizhipopotam | 3 yıl önce
    0sanat dalı