türkiye'de klasik türk müziği olarak bilinen müzik türü. pisagor dizisi, antik yunan müziği ve bizans müziği temellidir. bunlar da temelini babil'den aldığı için babil müziği temellidir de diyebiliriz sanırım. yani tamamen mezopotamya ve orta doğu müziğidir. orta asya türk müziği ile ilgisi yoktur. ama türk halk müziği biraz daha yakındır orta asya müziğine.
ziya gökalp gibi türkçüler bu müziği yerden yere vurmuşlar ve türk halk müziği'ni öne çıkartmışlardır. ilginçtir, cumhuriyetin ilk dönemlerinde konservatuvar kurması için türkiye'ye getirilen paul hindemith de türk halk müziğini daha çok beğenmiştir.
türkçülerin bu müziği sevmeme sebebi armonisel değil de, daha çok bu müziğin bir imparatorluk müziği olması sebebiyledir. yani belirli bir millete ait olmamasıdır sorun.
peki avrupa sanat müziği çok mu türktür? tartışılır elbette. ama çok sesli müzik yapabilme avantajı avrupa sanat müziğindedir. belki bu sebeple biraz bilinçsizce de olsa bu müzik türü halka benimsetilmeye çalışılmıştır. ama benimsetme yöntemleri tartışılır elbette.
arabesk kültürünü bu kadar sevmemiz de belki bu osmanlılıktan bir türlü kurtulamayışımızdandır kim bilir?