1. dünyasının en efsane serilerinden biri olan (belki de en efsanesi) serisinin yamulmuyorsam ilk oyunlarının remake edilip 2012'de piyasaya sürülmüş hali.

    Katip steam'e göre oyunu son iki haftada 20 saate yakın oynamışım. mekaniklerin geneli ve oyunun gidişatı hakkında az buçuk fikir sahibi olduğumu düşünüyorum. Ki bu 20 saat içinde defalarca save & load yaptım ve sıfırdan başladım. Çünkü oyun çok zor geliyor (normal modda oynuyorum). Tabii bunda hayatım boyunca hiç oynamamış olmama ve ile ilgili bilgilerimin sıfıra yakın olmasının da büyük etkisi var.

    d&d ile bilgilerim sınırlı olmasına rağmen oyunun bu sisteme gayet sadık kaldığını söyleyebilirim. Özellikle karakter yaratma ve savaş sistemininde bunu derinden hissettim.

    Karakter yaratma demişken ondan bahsedeyim azıcık.

    - Irk seçme;

    insan, elf, yarı-elf, cüce, gnom, buçukluk ve yarı-ork olmak üzere 7 farklı ırkımız ve her birinin kendine has avantajları var. Seçeceğimiz ırkın bir diğer önemi de karakterimizin yönelimlerini etkiliyor, yani karakterimiz ırkı misal elf ise sadece iyi yönelimlere, yarı-ork isek sadece kötü yönelimlere yönelebilmek gibi. Ha bir de seçilecek ırk sınıf/meslek seçimini de etkiliyor çünkü bütün sınıflardan birini seçebilmek sadece insanlarda var.

    - sınıf/meslek seçme;

    Hepsini buraya yazmayacağım fakat 11 tane meslek seçeneğimiz var. Burada adı üstünde sınıf seçiyoruz. Yani büyücü mü, korucu mu, savaşçı mı (oyunun orijinal türkçe yamasında 'dövüşçü' olarak çevrilse de ben savaşçı diyeceğim) vs vs bunları burada seçiyoruz. Ve tabii ki her sınıfın kendine ait avantajları ve dezavantajları var. Sınıf seçtikten sonra bir de alt-sınıf gibi bişi seçme olayı var, o da daha ilginç. Örneğin korucu sınıfının korucu, takipçi, okçu ve hayvan terbiyecisi olmak üzere 4 alt-sınıfı var. Bir de çoklu-sınıf olmak var, insan dışındaki bütün ırklar çoklu-sınıf olabiliyor, Büyücü/hırsız aynı anda olmak gibi. Fakat insanlar da çift-sınıf olabilen tek ırk. (inanın burası benim için hala karışık, hatta çoklu-sınıf ve çift-sınıf ayrımını bile doğru düzgün yapamıyorum)

    - yönelim;

    karakterimizin nasıl bir kişiliğe, daha doğrusu oyunda alacağımız kararların genel durumu diyeyim, sahip olduğunu burada seçiyoruz. İyi, tarafsız ve kötü olmak üzere 3 ana yönelim, her yönelim içinde de kurallı, gerçek ve kaotik olmak üzere üçer seçenek var. Örneğin benim karakterim kaotik iyi ise benim oyun boyunca hep süper kahraman gibi davranmam gerek çünkü oyun sonunda ciddi sonuçları olacak(mış). Ben daha bana verilen ilk ana görevi doğru bizgin bitiremedim olm, ne oyun sonundan bahsediyorsun? Ha bir de seçtiğimiz ırkın ve mesleğin yönelimimiz üzerine etkisi çok büyük. Mesela bir elf sadece iyi yönelimlere sahip olabilirken bir yarı-ork'un kötü olmaktan başka çaresi yok. Mesleklerdeyse bu durum aynı şekilde olmasa da buna benzer bir şekilde etkili.

    - kabiliyetler;

    işte karakter yaratma ekranının, hatta neredeyse oyunun en can alıcı (ve benim için sinir bozucu) kısmı burası. Kuvvet, çeviklik, dayanıklılık, zeka, irfan ve karizma olmak üzere 6 özelliğimiz var. Bu özellikler klasik d&d oyunları gibi zar atılarak belirleniyor ve zarlardan çıkan toplam istediğiniz şekilde özelliklere dağıtıyorsunuz. Yamulmuyorsam atılabilecek en yüksek zar 108. Hem oyunun başlangıcında hem de ileriki seviyelerde ilerleme kaydetmek istiyorsanız 92 - 93 ve üstü zarları tutturmaya bakın aksi halde ana karakterimiz çok kırılgan oluyor. Hatta sırf yarım saat zar attığını söyleyenler bile var.

    kamu spotu editi: (yapmak tpek tercihim olmasa da) eğer istenirse tek bir satırla bütün statları 108 olan bir god-child oluşturmak mümkün. Gorion baba affetsin zar sistemi sinirlerimi alt üst ettiği için kendi god-cild'ımı oluşturmuş olabilirim. Siz yine de sabırlı olun, en azından şansınızı deneyip öyle yapın bunu.

    - yetenekler;

    karakterimizin hangi silah türleri ve dövüş stilleri konusunda uzman olduğunu, eğer büyücü ve türevi bir karakter isek başlangıçta hangi büyüleri bildiğimizi seçtiğimiz kısım.

    karakter yaratma ekranından sonra artık maceramıza atılabilir, pembe götlü hayatımıza artık bir son verebiliriz.

    bir acemi olarak (varsa) benden daha acemilere az biraz tüyo vereyim, daha doğrusu kendi oynama şeklimen bahsedeyim;

    - karakter ırkı olarak şahsen insan veya elf seçiyorum ben. İnsansam yüksek ihtimalle paladin (şövalye), elfsem de korucu/okçu veya büyücü olarak oyuna başlıyorum.

    - Yönelim olarak hemen hemen her zaman tarafsız eğilimleri seçmeye özen gösteririm. Eğer sadece iyi veya sadece kötü seçeneklerım varsa tarafsız iyi/kötü'yü seçiyorum ki o eğilime fazla bağımlı kalmayayım.

    - son birkaç kayıttır dost eli hanı'ndaki o iki işe yaramaza siktiri çekip kendi ekibimi oluşturuyorum.

    - ilk ana görev olan naskhel madenleri'ni temizlemeden önce etrafta yan görev yapıp seviye atlamaya özen gösterin. (bu direkt tavsiyeydi) Hatta mümkünse partinizi direkt 6 kişiye tamamlamak yerine 2 veya 3 kişi ile hızlıca seviye atlayın. (tek bir canavardan alınan exp bütün partiye dağıtılıyor, özellikle korucu ve büyücü gibi sınıflar için büyük bir dezavantaj bu.) Eğer bu dediğimi yapmazsanız şans eseri madenin sonuna gelseniz bile babayı alırsınız.

    şimdilik aklıma gelenler bunlardı. özetle, güzel oyun aslında. remake olmasına rağmen mekanikleri yine günümüz standartlarına göre kabul edilemez olsa da, oyunun hikayesi kağnı gibi ilerlese de güzel oyun.
    #224 albaykus | 3 yıl önce
    0video oyunu